Pleacă Ben Bernanke la pescuit în vară?

CALIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2013

Pleacă Ben Bernanke la pescuit în vară?
CALIN RECHEA

O ştire recentă de la Reuters arată că Ben Bernanke nu va participa la simpozionul monetar anual organizat la Jackson Hole de Federal Reserve Bank of Kansas City. Motivul oficial? Agenda încărcată a preşedintelui Federal Reserve, mai precis, agenda personală.

Este pentru prima oară în ultimii 25 de ani când se întâmplă acest lucru, iar semnificaţia absenţei va deveni evidentă în următoarele luni, deoarece conferinţa are loc în a doua parte a lunii august.

Oare de ce evită Bernanke ultima sa conferinţă de la Jackson Hole în calitate de şef al celei mai importante bănci centrale din lume? Vrea să meargă la pescuit? Dar Grand Teton National Park din Wyoming este locul ideal pentru astfel de activităţi! Sau poate şi-a planificat, cu circa patru luni în avans, un concediu medical?

Tradiţia conferinţelor de la Jack-son Hole a început în 1978, primul subiect fiind potenţialul comerţului internaţional de produse agricole pentru creşterea economică. Cum s-au schimbat vremurile! Simpozioa-nele din ultimii ani au fost urmărite cu atenţie mai ales pentru semnalele lansate de bancherii centrali privind relaxarea monetară, inclusiv prin tipărirea nelimitată de monedă.

"Bernanke şi fos-tul preşedinte al Fed-ului, Alan Greenspan, au utilizat în mod periodic conferinţa pentru anunţarea unor măsuri importante ale băncii centrale din SUA", scrie cotidianul britanic The Telegraph, care a mai precizat că, în 2008, simpozionul a devenit efectiv un "cabinet de război", în condiţiile în care "principalii bancheri centrali au dis-cutat modalităţile prin care să atenueze efectele crizei financiare, pe fondul colapsului băncii Lehman Brothers".

Printr-un paragraf suplimentar, The Telegraph subliniază importanţa reuniunii anuale a bancherilor centrali: "Evenimentul de la Jackson Hole este cea mai importantă conferinţă din calendarul global al băncilor centrale".

După cum ne-au obişnuit în ultimii ani, analiştii de la Zerohedge par să ofere cea mai plauzibilă explicaţie: Ben Bernanke este gata să trans-fere codurile tiparniţei "nucleare" către succesorul său. În aceste condiţii, este bine să-i urmărim pe americanii invitaţi la conferinţă, pentru a încerca să descifrăm care ar putea fi următoarele etape din experimentul monetar fără precedent al băncilor centrale.

Scenariul pesimist al celor de la Zerohedge include varianta unei "delimitări" a lui Bernanke faţă de ceea ce va urma: reducerea treptată a programelor de stimulare monetară şi declanşarea unei tendinţe susţinute de creştere a costurilor de finanţare.

Cotidianul The Telegraph ne aminteşte că preşedintele BCE, Mario Draghi, a lipsit anul trecut de la simpozionul Federal Reserve deoarece a trebuit să se ocupe de criza zonei euro.

Ceea ce a urmat în zona euro se cunoaşte: anunţarea programului de tipărire nelimitată pentru susţinerea guvernelor falimentare nu a împiedicat, după câteva luni, recurgerea la măsuri extreme, cum a fost cazul în Cipru.

La fel s-a întâmplat şi într-o ţară mică din Estul Europei, unde guvernatorul băncii centrale a fost nevoit să renunţe la promovarea scenariilor ecologice apocaliptice pentru a administra situaţia generată tot de colapsul Ciprului. Din nou, "succesul" a fost măreţ, în condiţiile în care situaţia rămâne incertă pentru băncile cipriote de pe piaţa locală, iar speranţele pentru recuperarea banilor deponenţilor tot mai reduse.

Să sperăm că Bernanke nu absentează de la Jackson Hole pentru că îşi caută adăpost în faţa fronturilor atmosferice de furtună de pe pieţele internaţionale. În fond, el este cel care a "făcut apele" în ultimii ani.

Poate că, totuşi, conducătorul celei mai importante bănci centrale din lume s-a săturat să mai "managerieze" crizele şi pleacă la pescuit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb