Pneumococul este cauza principală a mortalităţii infantile în întreaga lume, reprezentând 28% din totalul deceselor între 0 si 1 an, urmată, într-un procent de 21% de Rujeolă, arată un comunicat remis redacţiei.
România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent, de 13,9%, după Moldova şi Ucraina. În România, 2.250 de copii cu vârsta mai mică de 1 an au murit anul trecut . Aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de către Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie.
"Boala Pneumococică este o infecţie datorată unei bacterii numită Streptococcus pneumoniae, cunoscut sub numele de pneumococ. Infecţiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita. Copilul cu infectie pneumococica prezintă simptome diverse cum ar fi: febra ridicată ( > 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, vărsături, cefalee, ameţeli. Formele de boală pot fi uşoare, medii sau grave, în funcţie de receptivitatea şi de imunitatea individuală.", a declarat Dr. Daniela Ştefănescu membru al Senatului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie. "Prevenţia fiind extrem de importantă în actul medical, introducerea vaccinării cu noul vaccin în ţara noastră, ar putea avea un puternic impact asupra morbidităţii şi a costurilor sale ridicate cât şi asupra mortalităţii infantile din ce în ce mai îngrijorătoare", a adăugat Dr. Daniela Ştefănescu.