PNL ŞI-A LANSAT PROGRAMUL DE GUVERNARE / PROPUNERI PRIVIND FISCALITATEA: Reducerea TVA la 19% din 2016, eliminarea taxei pe stâlp din 2017

Macroeconomie / 1 martie 2015

Reducerea TVA la 19% din 2016, eliminarea taxei pe stâlp din 2017

Eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei la carburanţi, prin diminuare progresivă, până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pentru profesiile liberale şi reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 se numără printre propunerile din programul de guvernare prezentat de PNL.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, susţine că măsurile pe care le propune PNL ar duce la scăderea salariilor mici şi medii şi la creşterea salariilor mari.

El a precizat, într-o intervenţie la Romania TV, că mărirea contribuţiilor către stat pentru angajator va duce la scăderea salariilor mici şi medii, în schimb, alte măsuri propuse de PNL ar duce la creşterea salariilor de peste 75 de milioane.

Potrivit lui Vâlcov, sunt multe anomalii în programul de guvernare propus de PNL, iar multe dintre măsurile propuse ar crea deficite nesustenabile, deficite mai mari decât cele pe care le-ar aduce propunerile PSD, criticate de PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, premier propus de acest partid, a prezentat, sâmbătă, proiectul programului de guvernare al PNL, arătând că liberalii nu vor "întoarcerea la vremuri de austeritate", ci propun investiţiile, creşterea economică şi măsuri de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea TVA la 19% până la 1 ianuarie 2016.

"Măsurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stâlp progresiv până la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanţi până la zero până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, în fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

Cătălin Predoiu a precizat că, în proiectul de program de guvernare, liberalii au în vedere, printre altele, reducerea abandonului şcolar, stoparea migraţiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar şi "curăţenie la companiile de stat care creează în continuare pierderi".

"Noi nu vrem să vindem iluzii. Acest program nu se rezumă la o simplă reţetă fiscală. Noi trebuie să creăm un principiu că politica fiscală creează bugetul şi nu invers", a mai spus Predoiu, arătând că este nevoie de reformă în administraţie, o mai bună colectare a veniturilor şi apoi de măsuri de relaxare fiscală.

El a menţionat că liberalii "nu vor atenta la independenţa justiţiei prin legi perverse sau închizând robinetul banilor".

Predoiu a mai spus că liberalii au lansat spre dezbatere publică poiectul lor de program de guvernare, "dar nu ştiu momentul" în care vor intra la guvernare şi că, în funcţie de acest moment, trebuie să vadă în ce stare vor găsi economia şi finanţele ţării.

"Nu mai vrem să ne întoarcem la vremuri de austeritate", a adăugat Cătălin Predoiu.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a arătat că a proiectul programului de guvernare va fi distribuit tuturor organizaţiilor PNL pentru dezbatere. "Vom avea dezbatere şi cu societatea civilă, mediul de afaceri şi partenerii politici, iar la începutul lunii martie acest proiect de program să fie aprobat în forurile de conducere ale partidului", a precizat Blaga.

Potrivit proiectului pgramului de guvernare al PNL lansat sâmbătă de conducerea partidului, economia este obiect de securitate naţională pentru liberali, iar educaţia, sănătatea, demografia sunt obiective care necesită o acţiune pe termen lung, "pas cu pas".

"Finanţele ţării au fost echilibrate printr-o austeritate dură şi sacrificii ale populaţiei, dar economia noastră este departe de ceea ce am putea fi", se arată în programul de guvernare al PNL.

Potrivit acestui document, este nevoie de "un nou model economic naţional, pe termen lung, care să încurajeze puternic capitalul autohton". De asemenea, PNL precizează că încurajarea capitalului şi antreprenoriatului autohton va fi o ţintă realizabilă printr-o fiscalitate mai relaxată, care va fi realizată, însă progresiv, în două etape, una până în 2016 şi alta până în 2020, după realizarea reformelor structural şi îmbunătăţirea colectării.

Politicile de stimulare fiscală vor fi implementate progresiv şi sustenabil, fără a pune în echilibru macrostabilitatea finaciară, se menţionează în program.

PNL vede în FMI, UE şi Banca Mondială parteneri de încredere pe termen lung, iar în aderarea la zona euro "un obiect fezabil".

În proiectul de program prezentat de PNL se mai arată că "în principiu fiscalitatea va fi partajată clar între fiscalitate naţională şi fiscalitatea locală pentru a simplifica şi responsabiliza, ceea ce va antrena clarificarea sistemului de impozite şi taxe, responsabilitatea în administrarea şi colectarea acestora, elaborarea şi urmărirea execuţiei bugetelor pe niveluri de competenţă şi răspundere".

"Efectul major aşteptat se referă la o reducere semnificativă, a numărului de impozite şi taxe de natură fiscală permiţând contribuabililor să-şi diminueze cheltuielile cu administrarea fiscală şi să le crească nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale şi generale ce decurg din această măsura. Estimăm ca urmare a adoptării şi implementării Programului de guvernare sporirea consumului intern, a creşterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de creştere a încasării veniturilor fiscale de la aproape 32% în prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastică a evaziunii fiscale", susţin liberalii.

PNL mai susţine în acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite: 16% CAS plătit de angajat, 16% CAS plătit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende.

De asemenea, se face referire la introducerea a două cote diferenţiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărţi, pe de o parte, şi pentru servicii turistice, transport în comun şi alte produse care vor fi convenite cu societatea romanească. "Nivelul acestora se va determina în funcţie de evoluţiile economice după aplicarea celorlalte politici publice", se arată în program.

În proiectul liberalilor se mai vorbeşte despre "reaşezarea redevenţelor în cadrul unui sistem flexibil care să permită exploatarea rentabilă a depozitelor mature de hidrocarburi şi încurajarea explorării pentru descoperirea de noi rezerve, simultan cu creşterea veniturilor statului din redevenţe".

"Vom combate prin acţiunea noastră guvernamentală o percepţie falsă, potrivit căreia guvernările de centru-dreapta nu se ocupă de solidaritate social şi protecţia socială", mai arată PNL.

Educaţia, cercetarea, sănătatea şi demografia sunt considerate obiective strategice pentru PNL, liberalii propunând de asemenea un program naţional de dereglementare. Fiecare minister şi agenţie va analiza reglementările din domeniul de competenţă şi va propune comasări, abrogări, eliminarea reglementărilor inutile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Programul de guvernare al PNL este un program basist de tipul "Sa traiti bine!"In spatele lui sunt multe minciuni.Si de data aceasta ni-l povesteste un jurist in loc sa-l comenteze un economist.(apropos in ROMANIA nu exista macar 5 economisti de valoare ?) In tara securistilor si procurorilor(corb la corb nu-si scoate ochii) ne conduc juristii(vezi si Ponta) Totusi,, cu un amendament, anularea impozitului pe dobanda la depozite,prefer progamul PSD care printer altele prevede anularea impozitului pe dividente.

    1. Corect "dividende"

    Un program demn de Documentele Congresului al XIV-lea, pentru care ar fi invidios chiar si N Ceausescu. Un program in care va" curge lapte si miere", citit de Predoiu(nu inteleg de unde are atatea prune, deoarece in permanenta are una). Prezentare "spectaculoasa", presarata cu "manie proletara impotriva actualilor guvernanti(probabil in perioada USL, vechiul PNL s-a situat intr-un univers paralel, ori Antonescu le-a "spalat" creierele, inainte de evadare/abdicare).

    Viitor de PNL, tara noastra are, 

    Si prevad acum, a ei demolare, 

    Sub "umbrela", "Romania lucrului bine facut", 

    Ei vor fauri, "Romania lucrului pierdut", 

    Tacuti si muti, vor prospera, 

    Doar ei, Vasile, Alina, Catalin, etcetera, 

    In timp ce poporul, in naivitatea sa, 

    Va indura,va indura, va indura.

    1. Am promis colegilorla la iesirea la pensie, avand o buna situatie materiala,ca ma voi inscribe in PNL. Dar o tampenie de tipul " restitution in integrum"m-a facut circumspect. Un prieten in 2005 s-a dus in Ucraina sa-si recupereze 18 ha de pamant si casa. Ucainenii I-au spus sa dispara cat mai repede ca sa nu ajunga la un azil de nebuni.In nici-o tara fosta socialista nu a existat o asemenea aberatie din care au castigat hotii in simbioza cu puterea..In guvernul U.S.L ( condus de Ponta .P.N.L-ul ,liberalii (dintr-un calcul politic)au sabotat guvernul(automat si tara) De atunci nu mai cred in partidele politice. De25 de ani nici-un partid n-a pus dragostea de tara, ca prioritate.

      Dar întrebarea mea este de ce nu a ajuns pământul la toți? Cred că familia mea a recuperat doar 50% din ce le-a fost luat de comuniști. Restul a fost despăgubire. N-am înțeles niciodată unde a dispărut pământul. Țara asta nu a construit orașe în acea zonă atât de mari încât să dispară atâtea zeci de mii de ha comparativ cu anii '50. Eu am rămas convins că s-a furat teren cu nemiluita pe bază de acte false iar ai mei au rămas fără.

    Ca să fie taxate la CAS cu un plafon de doar 3 salarii medii iar ceilalți din economie să fie plafonate la 5 salarii? Este ăsta un ajutor social? Păi nu vroiam noi să nu mai dăm ajutoare sociale? Nu striga PNL așa ceva?

    Apoi mai am o întrebare legată de reducerea totală a accizei. Combinată cu reducerea prețului la țiței, nu se așteaptă PNL la o deflație accentuată a prețurilor? Și dacă da, asta înseamnând venituri mai mici din TVA, cum va reuși să balanseze bugetul și să facă investiții publice? Sau le abandonăm? Ultima oară când am verificat aveam destul de multe credite stresate. Mă aștept ca dacă le rămân ceva bani în buzunar, în condițiile deflației, românii să nu consume mai mult (ca să compenseze veniturile din TVA la buget) ci vor direcționa banii către creditele stresate, reducând masa monetară din economie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb