Pompierii salvatori se vor putea antrena, începând de luni, într-un nou poligon realizat la Ciolpani, pentru misiunile de căutare-salvare a persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acţiunile de asanare a muniţiei neexplodate, relatează Agerpres.
Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat în MAI Raed Arafat, noul poligon va întări capacitatea de intervenţie şi de reacţie, dar şi calitatea acţiunilor.
"Astăzi, asistăm la finalizarea uneia dintre etapele foarte importante în creşterea capacităţii de pregătire a forţelor noastre. (...) Acesta este primul centru de acest fel care are partea de pregătire pentru căutate şi salvare urbană şi partea de pregătire pentru asanarea de la muniţiile de război. Pregătirea personalului a devenit una extrem de importantă pentru noi , având în vedere provocările din ce în ce mai dese, dar şi mai diferite şi mai variate. Acest centru vine în sprijinul nostru, dar şi în sprijinul partenerilor noştri, dar şi în sprijinul ţărilor din jur, care toate vor beneficia de pregătirea personalului lor alături de colegii de la IGSU", a afirmat Arafat, la inaugurarea poligonului.
El a evidenţiat că s-a făcut "un pas major". "Asta va întări capacitatea noastră de intervenţie şi de reacţie şi calitatea intervenţiei pe care o să o facem la nivel naţional şi internaţional. (...) România a fost dotată cu echipamente de căutare şi salvare urbană la nivelul fiecărui judeţ din fonduri europene, unde fiecare judeţ deţine cel puţin două containere complet echipate pentru căutare şi salvare urbană", a amintit şeful DSU.
Poligonul de la Ciolpani este parte a proiectului "Creşterea rezilienţei la dezastre prin îmbunătăţirea pregătirii pentru misiuni de căutare - salvare şi asanare a muniţiei neexplodate - RESILIENCE", finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 - 2021. Valoarea totală a proiectului a fost de 5.882.353 euro.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea pregătirii pentru a face faţă riscurilor de mediu şi situaţiilor de urgenţă, iar obiectivele specifice - îmbunătăţirea capacităţii de pregătire a personalului operativ, nivel crescut de pregătire pentru personalul de urgenţă şi îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă.