Ultimele planuri occidentale de sprijinire financiară a Ucrainei includ obţinerea resurselor printr-un împrumut de circa 50 de miliarde de euro, care va fi garantat cu câştigurile obţinute de pe urma portofoliilor de active ruseşti blocate.
"O ruptură majoră a apărut între guvernele american şi european cu privire la un plan de asigurare a unui împrumut masiv pentru Ucraina", scrie Politico, iar astfel negocierile se vor desfăşura după summit-ul G7 şi "periculos de aproape de alegerile din SUA".
Atitudinea autorităţilor de la Washington arată că europenii sunt priviţi ca nişte vasali a căror nimicnicie nu poate fi descrisă în cuvinte.
"Ceea ce propune Washingtonul este: Noi [SUA] luăm un împrumut, Europa îşi asumă toate riscurile, voi [Europa] plătiţi dobânda, iar noi [SUA] folosim banii pentru un fond SUA - Ucraina", a declarat un diplomat european de rang înalt pentru Politico. "S-ar putea să fim proşti, dar nu suntem atât de proşti", a continuat acesta.
Politico scrie că preşedintele francez şi cancelarul german îi vor spune lui Joe Biden că vor respinge propunerea ca Europa să fie garant unic al împrumutului.
Dar va fi acceptată propunerea sau europenii vor fi obligaţi să-şi asume această povară, mai ales pe fondul unei realegeri a Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene? În fond, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz au rămas doar nişte umbre politice, a căror influenţă se "diluează" accelerat, în special pe fondul presiunilor care au început să apară în Germania pentru alegeri anticipate.
Politico subliniază că "există o furie palpabilă în cadrul guvernelor europene", deoarece Europa trebuie să ramburseze împrumutul dacă ceva nu merge bine, în timp ce "companiile americane ar putea beneficia cel mai mult de pe urma contractelor de reconstrucţie a Ucrainei".
Modul în care autorităţile de la Washington au prezentat propunerea împrumutului, dar mai ales clauzele acestuia, arată că administraţia Biden chiar îi consideră extrem de proşti pe "liderii" europeni şi poate chiar mai mult.
Publicaţia online arată că ambele părţi sunt de acord cu împrumutarea celor 50 de miliarde de dolari, iar creditul va fi rambursat din veniturile produse de activele ruseşti blocate în Occident. Valoarea acestor active se ridică la circa 260 de miliarde de euro, dintre care circa 200 de miliarde se află în UE.
Dar ce se întâmplă dacă randamentele nu sunt suficiente sau dacă activele blocate sunt returnate Rusiei în urma unui acord de pace?
Politico aminteşte că problemele pentru garant apar şi dacă o ţară din UE se va opune prin veto prelungirii sancţiunilor aplicate Rusiei, care ar conduce la deblocarea activelor financiare deţinute de Banca Rusiei. Un acord de împrumut în aceste condiţii ar ridica un obstacol de netrecut pentru orice negocieri de pace ale Ucrainei cu Rusia, deoarece finalizarea lor cu succes ar însemna o gravă problemă financiară pentru Europa.
"Statele Unite au sugerat că ţările europene ar trebui să suporte cea mai mare parte a riscului financiar dacă se întâmplă aşa ceva, propunând ca ţările să fie răspunzătoare proporţional cu valoarea activelor ruseşti îngheţate pe care le deţin", subliniază Politico, deoarece "garantarea împrumutului cu banii contribuabililor americani ar însemna implicarea Congresului în ratificarea acordului" .
Aceasta înseamnă că executivul de la Washington doreşte să evite orice urmă de control şi supraveghere din partea legislativului, aşa cum este practica în ţările cu democraţii avansate şi consolidate.
"Dacă ar fi fost invers, ar fi spus că suntem nebuni", a declarat un oficial UE în legătură cu propunerea Statelor Unite.
Divergenţele dintre cele două părţi au apărut şi se adâncesc şi în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor. "În cazul în care Washingtonul sau instituţii cu interese americane majore, cum ar fi Banca Mondială, distribuie banii, companiile americane sunt în cea mai bună poziţie pentru a profita", au mai declarat oficiali europeni pentru Politico, care au mai subliniat că "UE a dorit să negocieze condiţiile exacte, pentru a evita ca societăţile lor să fie lăsate în afara unui împrumut ucrainean profitabil".
Dar nu era vorba doar despre ajutarea Ucrainei pentru a învinge agresorul, de solidaritate, prietenie şi tot felul de idealuri "năstruşnice"? În acest context, zelul autorităţilor de la Bucureşti, care susţin că sunt gata să participe la reconstrucţia Ucrainei, nu poate aduce decât un zâmbet amar.
Exasperaţi de atitudinea Americii, liderii europeni încearcă să organizeze propriul credit pentru Ucraina, fără SUA sau G7, conform articolului din Politico.
Acesta ar avea o valoare tot de 50 de miliarde de euro şi ar fi rambursat cu veniturile obţinute din administrarea activelor ruseşti de 200 de miliarde blocate în UE.
Mai mult, împrumutul va fi garantat cu bugetul de 1,2 trilioane de euro al UE pe şapte ani. "Opţiunea câştigă teren, deoarece nu necesită unanimitate între statele UE", a declarat un diplomat european de rang pentru Politico, iar astfel este confirmată ipoteza de lucru a americanilor: europenii sunt proşti şi este păcat să nu profiţi de această "oportunitate".
Oricum Ucraina nu poate să plătească, aşa cum arată şi recentele "directive" privind privatizarea a ceea ce a mai rămas din companiile statului.
În aceste condiţii, pentru autorităţile de la Kiev, oricare ar fi ele, mai rămâne doar varianta unei capitulări care să includă o singură condiţie, ştergerea completă a datoriilor faţă de "aliaţii" occidentali.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 13.06.2024, 20:03)
Dupa mintea unora europenii sunt prosti pare-mi-se .Cu toate acestea singura entitate suprastatala care profita este Europa .Trebuie sa fii extrem de naiv sa nu vezi .Cine produce dezvoltare aducind statelor UE sume imense de bani din PNNR parte granturi parte imprumuturi cu dobinzi mici ?Cine are forta economica sa creeze un NATO european adaugind Finlanda si Suedia si sa se inarmeze practic de la zero cu toate noile tehnologii ce s-au dovedit viabile? Cine se inarmeaza nuclear cu aceste noi tehnologii la virf .Cine ofera 50 de miliarde de euro Ucrainei formind si antrenind in UE peste 300 de mii de militari ?Cine va reface intrega Ucraina dupa ce razboiul se va fi incheiat ?Cine pregateste o noua armata Europeana oferind alte sute de miliarde de Euro ? Macron urmare a deciziilor recente isi dovedeste genialitatea politica . UE isi aduga curind si Ucraina si Rep Moldova .Care este entitatea statala in univers ce poate face asta ? Suntem in fata refacerii imperiului .Ne este dat sa traim aceste vremuri atit de importante .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2024, 07:37)
Declaratii incendiare facute ieri de ”suveranistul” (ca sa folosim un termen de alint promovat de Viktor Orban) Dmitri Medvedev.
Seful Consiliului de Securitate al Rusiei, le-a cerut rușilor din Occident să se mobilizeze pentru a face „rău maxim” societăților și infrastructurii din Occident. „Ar trebui în fiecare zi să provocăm rău maxim acelor țări care au impus aceste restricții. Să le facem rău economiilor lor, instituțiilor lor și conducătorilor lor. Să afectăm bunăstarea cetățenilor lor. Încrederea lor în ziua de mâine. Trebuie să continuăm să căutăm vulnerabilitățile critice ale economiilor lor și să lovim în ele în toate sferele. Să distrugem literalmente energia lor, industria lor, transportul lor, serviciile bancare și sociale”.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2024, 07:47)
Sechestrarea activelor rusesti pe 30 ani, precum si alte sanctiuni chiar mai dure care urmeaza, sunt masuri grele. Nu trebuie sa ne miram ca unii din Occident mai ezita.
Dar aceste masuri sunt inevitabile. Daca agresiunea rusa mai dureaza ani de zile, oricum acolo se va ajunge, la sechestrarea totala a activelor rusesti.
Cea mai simpla varianta juridica pt Occident este sa sechestreze ”temporar” activele rusesti pt 30 de ani. La 30 de ani de la incheierea agresiunii ruse in Ucraina banii vor fi restituiti Rusiei, dar fara dobanda. Cei 30 de ani reprezinta si o garantie ca Rusia nu va mai declansa alte razboaie in Europa.
Daca cele 300 mld de dolari ar fi investiti in bonduri de trezorerie SUA pe 10 ani la o dobanda de 4,3% ar produce dobanzi de 13 mld dolari pe an.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 20:59)
... majoritatea activelor rusesti is in europa ... bancherii is nesiguri de cine castiga ... cred ca au inteles risrcul - nuclearizarii ;) ...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2024, 21:16)
... o confiscare simetrica ar tranti sistemul financiar occidental ... incercati sa intelegeti cum datoria se sprijina pe datorie!!! ... de drept = faliment!!! ...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2024, 01:46)
E șansa Europei sa se innarmeze sa devină o adevărată putere militară indiferenta la figurile SUA!Securitatea Europei trebuie să fie in mâinile europenilor!!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2024, 07:22)
Adica, dupa mintea ta, securitatea Europei trebuie sa fie la mana lui Viktor Orban. Veto, Veto va spune fratele suveranist al lui Putin si toata securitatea Europei va fi blocata!
Si, da, este un lucru foarte bun ca fiecare tara europeana se inarmeaza, dar nu poate exista o securitate globala reala fara SUA!
Desigur, daca vine la putere fratele suveranist Trump ne astepta 4 ani grei pe toti si riscurile sunt mari, dar probabil ca America va trece cu bine peste aceste soc autoritarist. Si poate si Trump va invata sa aiba incredere mai mare Serviciile americane de Informatii decat in Putin...