Pompeo îl averitizează pe omologul său Di Maio cu privire la China şi 5G

D.D.
Internaţional / 4 octombrie 2019

Mike Pompeo

Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat, la Roma, împotriva riscului că China profită de tehnologia mobilă 5G "pentru a-şi întări puterea", fapt căruia omologul său italian Luigi Di Maio a răspuns că Italia este în siguranţă, potrivit AFP.

Secretarul de Stat american a afirmat că a discutat acest subiect cu preşedintele italian Sergio Mattarella, precum şi cu Prim-ministrul Giuseppe Conte, imediat după sosirea sa, iar ulterior cu Luigi Di Maio.

"Dacă China este dispusă la o întrecere pe o bază sănătoasă, atunci totul este în ordine. Dar când Partidul comunist apare ca să facă o investiţie ce îi serveşte la a-şi întări puterea politică sau ca să ameninţe securitatea unei naţiuni, trebuie să o protejăm", a spus acesta într-o conferinţă de presă alături de Di Maio.

Vorbind despre o "abordare prădătoare a Chinei prin investiţiile realizate", acesta a asigurat că este vorba despre "temeri împărtăşite" de Statele Unite şi Italia, la care este "sigur că va fi atentă căci doreşte să protejeze datele întreprinderilor şi ale populaţiei sale".

Gigantul chinez al telefoniei Huawei, pe care Washington îl acuză de spionaj pe seama Pekin, s-a arătat pregătit în iulie să investească 3,1 miliarde de dolari (2,75 miliarde de euro) până în 2021 în Italia, creând astfel 3.000 de locuri de muncă.

Luigi Di Maio, la rândul său, a asigurat că Italia era "una dintre ţările cele mai avansate în materie de siguranţă a reţelei 5G".

Italia a implementat de curând "golden power", o putere specială ce permite guvernului să verifice că nu există niciun pericol pentru siguranţa naţională. În plus, o lege intrată recent în vigoare reglementează cibersecuritatea, cu, în special, implementarea unui comitet "care va verifica siguranţa tuturor sistemelor".

Tânărul ministru, şef al Mişcării 5 Stele (M5S, populistă), a făcut apel la "a face distincţie între acordurile comerciale" încheiate de Italia cu Pekin şi "preocupările pentru infrastructurile strategice", estimând că această cooperare cu Statele Unite va fi "întărită" cu privire la acest aspect.

În martie 2019, Pekin şi Roma au semnat un protocol de acord de "neconstrângere", reglementând intrarea Italiei în "noile drumuri ale mătăsii", în ciuda neliniştilor exprimate de Bruxelles şi Washington. Aceasta a fost prima ţară din G7 care a integrat acest proiect faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de Pekin în 2013.

"Suntem aliaţii Statelor Unite şi împărtăşim preocupările lor pentru chestiuni precum 5G", a subliniat Luigi Di Maio. "Noi nu vom participa la acorduri comerciale ce ar putea duce la suveranitatea asupra ţării noastre", a garantat acesta interlocutorului său, asigurând că totul se întâmplă cu respectarea "regulilor şi a principiilor în vigoare în Europa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb