Ponta: "Am decis să-l propun pe Iulian Matache pentru funcţia de ministru al Transporturilor"

Companii #Transporturi / 15 iulie 2015

Ponta: "Am decis să-l propun pe Iulian Matache pentru funcţia de ministru al Transporturilor"

Propunerea de numire la Transporturi a lui Fifor a fost respinsă de Iohannis

-------------

Actualizare 16:58

Premierul Victor Ponta a anunţat, astăzi, pe Twitter, că îl propune pe Iulian Matache pentru funcţia de ministru al transporturilor.

"În baza deciziei BPN al PSD am decis să-l propun pe domnul Iulian Matache pentru funcţia de Ministru al Transporturilor! Îi urez succes", a scris Ponta.

În prezent, Iulian Matache este secretar de stat în Ministerul Transporturilor. De asemenea, este cel căruia ministrul demisionar Ioan Rus i-a delegat atribuţiile sale până în momentul în care va fi numit un nou ministru.

(A.C.)

------------

Actualizare 15:50 Ponta: "Iohannis e competent sau ce?"

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că respingerea propunerii pentru Transporturi de către Iohannis este o chestiune de "ambiţie", adăugând că preşedintele nu are competenţa necesară să evaluze nominalizarea şi nu poate refuza a doua propunere pe care PSD o va face.

"M-am obişnuit cu chestia asta de la Traian Băsescu. Iohannis e profesor de istorie, e competent sau ce? Mă îndoiesc ca Iohannis este specialist in Transporturi", a comentat Ponta.

El a amintit că, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, orice altă propunere va face preşedintele va trebui să o accepte. "Portofoliul este a PSD. Mâine la CEx se va stabili cine va fi", a mai spus Ponta.

"Mă gândeam pe cine a avut PNL la Transporturi...Ludovic Orban. Hai să fim serioşi. Cred că este de o mie de ori mai cinstit Fifor", a mai declarat Ponta.

---

Actualizare 14:35 Discuţii de la ora 16:00 la Transporturi între conducerea şi sindicatele ROMATSA

Sindicaliştii ROMATSA şi conducerea companiei se vor întâlni astăzi la ora 16:00 la Ministerul Transporturilor, pentru continuarea discuţiilor privind protestul controlorilor de trafic.

Directorul general al ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, a declarat: "Suntem invitaţi astăzi la Ministerul Transporturilor, la ora 16:00, împreună cu partenerii sociali. Ne vom prezenta".

El a afirmat că sindicatele au avut până în prezent o poziţie inflexibilă privind solicitările angajaţilor şi că unele dintre acestea "exced prevederile legale".

Protestul de astăzi a adus neîncasări de 250.000 de euro, şi în plus nu pot fi calculate anumite solicitări din partea companiilor aeriene sau pasagerilor, a mai spus Stanciu.

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:26 Propunerea de numire la Transporturi a lui Fifor a fost respinsă de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, Decretul prin care se ia act de demisia lui Ioan Rus, ministru al Transporturilor, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, preşedintele a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor, "întrucât persoana nominalizată nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor", mai arată sursa.

Iohannis a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condiţiile necesare pentru a fi numită în funcţia de membru al Guvernului.

(A.C.)

-------------

Actualizare 14:21

Preşedintele CA al ROMATSA, Marcel Pârvu, a demisionat, a declarat miercuri directorul general al companiei, Ion Aurel Stanciu.

Pârvu va rămâne în CA ca simplu membru.

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:00 Victor Ponta: "Sper să avem azi sau mâine un nou ministru al Transporturilor"

Premierul Victor Ponta s-a declarat "foarte îngrijorat" de greva de la Romatsa şi şi-a exprimat speranţa ca în zilele următoare să fie numit un nou Ministru al Transporturilor, amintind că decizia este la preşedintele Klaus Iohannis.

Primul Ministru a declarat, miercuri, la şedinţa de guvern că este "foarte îngrijorat" în ceea ce priveşte conflictul de muncă de la Romatsa.

"Referitor strict la Transporturi sunt foarte îngrijorat şi văd conflictul de muncă de la Romatsa, sper să avem azi, mâine, când decide preşedintele un nou ministru al Transporturilor, care prima problemă va avea să rezolve problema de la Romatsa, pentru că nu este normal să sufere pasagerii", a comentat premierul.

Victor Ponta şi-a exprimat speranţa ca "prin dialog, între noul ministru şi sindicaliştii d la Romatsa vom găsi soluţii ca să nu mai apară niciun fel de probleme de acest gen".

Premierul Ponta a declarat recent că a revenit la preşedintele Iohannis cu nominalizarea pentru conducerea Ministerului Transporturilor. "Am transmis preşedintelui şi vineri o revenire apropo de numirea de la Transporturi. Sunt convins că după ce vine în ţară va avea o poziţie", a precizat luni premierul, la finalul şedinţei coaliţiei.

Iohannis nu a semnat încă propunerea pentru postul de ministru al Transporturilor, premierul nominalizându-l pe Mihai Fifor, după demisia lui Ioan Rus din 11 iunie.

În 21 iunie, premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor. Fifor este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, dar face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013.

---

Actualizare 13:37 * Angajaţii ROMATSA au încheiat greva de avertisment

Controlorii de trafic aerian au încheiat greva de avertisment de două ore, iar zborurile de pe Aeropoertul "Henri Coandă" Otopeni amânate au fost reluate, angajaţii ROMATSA atenţionând că dacă nu va fi încheiat contractul colectiv de muncă, se va putea ajunge la grevă generală.

Angajaţii ROMATSA au asigurat, între orele 11.00 şi 13.00, doar o treime din activitate, în cele două ore în care au fost în grevă de avertisment fiind amânate mai multe zboruri.

Peste 150 de controlori de trafic aerian ai ROMATSA, care nu erau de serviciu, au protestat în curtea instituţiei, ei reclamând faptul că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă.

Protestatarii au purtat tricouri albe imprimate în partea din faţă cu harta României, în culorile tricolorului, pe care scria "Unde este interesul naţional", iar în partea din spate scria, cu negru, "Distrugerea ROMATSA?!". Aceştia au purtat şi insigne pe care scria "Noi suntem ROMATSA".

Liderul sindical Gabriel Tudorache a declarat că 17 curse, respectiv 33% dintre cele care trebuiau să decoleze sau să aterizeze la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni, au fost oprite în prima oră de protest, iar în a doua oră, aproximativ 52% dintre zboruri au fost afectate de greva de avertisment.

"Nu ne dorim această grevă. Nu ne dorim să dăm peste cap traficul aerian. Nu ne dorim ca pasagerii să aibă de suferit. Dar siguranţa vieţii şi libertăţii salariaţilor ROMATSA, cât şi a pasagerilor este mai presus decât două ore de întârziere sau o zi ratată", a spus Tudorache, citând mesajul controlorilor de trafic aerian.

Protestatarii au arătat că regretă disconfortul creat pasagerilor care călătoresc, acuzând conducerea ROMATSA că i-a împins la acest gest.

"Conducera ROMATSA ne-a împins la un astfel de gest, după opt luni de stres, de nervi, de incertitudini şi falsuri, nimeni nu ne aude. De la 1 iulie, nu mai avem contract colectiv de muncă, iar presiunile şi ameninţările la adresa angajaţilor, a reprezentanţilor sindicali, în principal, continuă. Ce se întâmplă acum depăşeşte orice limită normală. Corupţie, minciună, căpuşare, o bătaie de joc la adresa noastră şi a pasagerilor. Ne scuzaţi, dragi călători, dar vrem să se face dreptate, vrem să fim cu toţii liberi şi în singuranţă. Se pare însă că, din păcate, singura armă care ne-a mai rămas pentru a ne auzi cineva este greva de avertisment. Greva noastră nu se face cu încetarea lucrului, asigurând mult peste o treime din activitatea normală. Participanţii la grevă, controlori de trafic aerian, personal tehnic de meteorologie aeronautică şi de administraţie asigură în continuare funcţionarea tuturor poziţiilor de lucru, a echipamentelor, utilajelor şi instalaţiilor ROMATSA. În plus, nu este nimeni constrâns să participe la grevă", a mai spus Tudorache, citind comunicatul angajaţilor.

Totodată, el a subliniat faptul că participanţii la grevă nu întreprind nicio acţiune de natură să împidice continuarea activităţii de către cei care nu participă la grevă sau continuarea activităţii conducerii ROMATSA.

"Am solicitat şi suntem disponibili pentru continuarea negocierilor. În această zi am început o discuţie, numai că directorul general ne-a spus că greva noastră de avertisment aduce un prejudiciu de două milioane de euro, ceea ce este ireal, pentru că, pe an, venitul este de 170 de milioane de euro, deci nu pot fi pentru două ore pierderi de două milioane de euro. Mai mult, directorul general ne-a spus că ne dă în judecată pentru că i-am falsificat semnătura într-o adresă transmisă către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România şi a cerut suspendarea discuţiei. Am apelat la această ultimă soluţie, resectiv greva de avertisment, pentru că poate în al doisprezecelea ceas vom fi ascultaţi, înţeleşi de toţi cei cărora ne-am adresat, de la toate nivelurile statului român, şi care până acum au răspuns doleanţelor noastre cu ameninţări sau, în cel mai bun caz, ne-au închis uşile în nas", a mai spus Tudorache.

Liderul sindical a precizat că, începând de la ora 13.00, traficul aerian a revenit la normal, la toată capacitatea.

Tudorache a atenţionat că, în funcţie de discuţiile ce vor fi purtate, s-ar putea decide continuarea acţiunilor de protest, mergând până la grevă generală.

---

Actualizare 10:32 Nicio aeronavă nu va decola şi nu va ateriza pe Aeroportul Henri Coandă timp de 2 ore

Nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti în intervalul orar 11,00 - 13,00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, a anunţat Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

"Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, în intervalul orar 11,00 - 13,00 nu se aterizează sau decolează. Recomandăm pasagerilor care au rezervări de zbor astăzi să contacteze reprezentanţii companiei aeriene. Administraţia Aeroportului Henri Coandă depune toate eforturile pentru a minimiza disconfortul creat pasagerilor ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian", notează Teo Postelnicu, pe Facebook.

Un număr de 40 de mişcări de aeronave sunt programate miercuri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti în cele două ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian, au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţi ai aeroportului.

"În intervalul anunţat al grevei controlorilor aerieni, mâine (miercuri - n. r.), conform planurilor de zbor, sunt programate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti 22 de aterizări şi 18 decolări, adică 40 de mişcări de aeronave", au precizat sursele.

---

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA intră, astăzi, în grevă de avertisment, între orele 11.00 şi 13.00, fiind nemulţumiţi din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă.

Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat în 9 iulie greva de avertisment.

"În momentul de faţă nu mai avem un contract colectiv de muncă. Începând cu data de 30 mai, patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri să mai continuăm aceste negocieri. Reprezentanţii sindicali din toată ţara nu au mai avut posibilitatea să stea aici (la Bucureşti, n.r.) şi au trebuit să plece acasă şi în aceste condiţii nu mai e nicio şansă, nu mai există nicio cale de dialog, refuzând practic negocierile. Singura soluţie pe care o avem este aceasta, să declanşăm această grevă de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, deşi legea mă obligă să o anunţăm cu 48 de ore înainte, noi am făcut acest anunţ cu o săptămâna înainte, în speranţa că organele competente ale statului vor interveni şi vor găsi o cale să nu ajungem la acea grevă de avertisment", a declarat atunci liderul sindicatului, Gabriel Tudorache.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are în prezent 1.530 angajaţi. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

"Greva la noi presupune că mergem la lucru, suntem obligaţi să asigurăm o treime din traficul aerian. Pe de altă parte, asigurăm toate zborurile umane, de căutare şi salvare, zborurile cu preşedinţi, monarhi, poliţia aeriană. Am anunţat atât Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administraţie, prim- ministrul, preşedintele, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi inclusiv forurile internaţionale. Am trimis acum două-trei zile o scrisoare şi am cerut şi sprijinul prim-ministrului interimar, Gabriel Oprea. Din păcate, până acum nu am primit nicio veste, nicio chemare la dialog", a spus Tudorache.

Sindicaliştii au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Între acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Pe de altă parte, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a spus că administraţia şi-a exprimat intenţia de a accepta toate revendicările sindicale.

"În data de 26 iunie a fost ultima zi de negociere în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, conform Protocolului de negociere, agreat de comun acord. Conducerea ROMATSA a comunicat încă de la tratative intenţia fermă de a încheia contract colectiv de muncă pe perioada 2015-2016, în beneficiul întreprinderii şi al tuturor angajaţilor. Tot atunci conducerea executivă a ROMATSA a anunţat în mod expres că renunţă la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor şi îşi exprimă intenţia de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul conflictului colectiv de muncă şi care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere în prezenţa reprezentanţilor Inspectorarului Teritorial de Muncă, cu precizarea că este de acord cu încheierea contractului colectiv de muncă 2015-2016, în forma propusă de Sindicatul ATSR, cu condiţia legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării şi intrării în vigoare a hotărârilor Consiliului de Administraţie al ROMATSA", a declarat Stanciu.

Tot pe 9 iulie, ROMATSA a anunţat că vrea să atace în instanţă decizia sindicatelor privind greva de avertisment.

"Comisia de Negociere a Patronatului intenţionează să atace în justiţie acţiunea de grevă şi să ceară suspendarea acesteia motivul fiind că, prin adresa nr. 20.973 din 26.06.2015, Comisia Patronatului şi-a arătat disponibilitatea de a renunţa în mod expres la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor şi îşi exprimă intenţia de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de muncă şi care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere, în prezenţa reprezentanţilor ITM cu precizarea că este de acord cu încheierea CCM 2015/2016 în forma propusă de sindicat, cu condiţia legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării şi intrării în vigoare, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie al RA ROMATSA", arăta ROMATSA, într-un comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb