Portugalia, aruncată de Moody"s în categoria "junk"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2011

Oficialii europeni, împotriva agenţiilor de rating

Moody"s Investors Service a redus marţi, cu patru trepte, calificativul pentru obligaţiunile pe termen lung emise de guvernul Portugaliei, la "Ba2" de la "Baa1", cu perspectivă negativă. Totodată, agenţia de evaluare a coborât ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale guvernului de la Lisabona, la "Not-Prime", de la "Prime-2".

Moody"s este prima agenţie de rating care a retrogradat Portugalia la statutul "junk", nerecomandat pentru investiţii, avertizând că ţara ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de asistenţă financiară, la fel ca Grecia.

Decizia agenţiei a venit după ce, la data de 5 aprilie, aceasta a coborât cu o treaptă ratingul pentru obligaţiunile pe termen lung emise de guvernul portughez (la "Baa1" de la "A3"), plasându-l sub supraveghere pentru o nouă retrogradare.

Potrivit Moody"s, reducerea calificativului are la bază riscul tot mai mare ca Portugalia să aibă nevoie de un al doilea pachet de sprijin înainte să revină pe pieţele financiare, ceea ce sporeşte posibilitatea ca participarea creditorilor privaţi să fie o condiţie pentru un nou împrumut.

De asemenea, Moody"s arată că există temeri potrivit cărora Portugalia nu va reuşi să-şi îndeplinească ţintele de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei, conform acordurilor de împrumut cu FMI şi UE, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă executivul în reducerea cheltuielilor, realizarea unei creşteri economice şi sprijinirea sistemului bancar.

În luna aprilie, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro care a solicitat un pachet de asistenţă financiară, după Grecia şi Irlanda. Portugalia a încheiat un acord pe trei ani cu UE şi FMI, în baza căruia va primi 78 de miliarde euro.

Comisia Europeană: Decizia Moody"s arată comportamentul îndoielnic al agenţiilor de rating

Comisia Europeană a anunţat, ieri, că regretă decizia Moody"s privind reducerea ratingului de credit al Portugaliei şi consideră că măsura subliniază "comportamentul îndoielnic" al agenţiilor de rating.

Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a declarat: "Momentul deciziei Moody"s nu este numai îndoielnic, dar este totodată bazat pe scenarii absolut ipotetice, care nu sunt în niciun fel conforme cu implementarea. Este un episod nefericit şi ridică încă o dată problema corectitudinii comportamentului agenţiilor de rating".

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că decizia "Moody"s" alimentează speculaţiile de pe piaţa datoriilor de stat din zona euro.

"Decizia unei agenţii de rating nu furnizează mai multă claritate. Mai degrabă, aceasta adaugă un nou element speculativ situaţiei", a spus Barroso.

Totdată, presa din Portugalia califică decizia "Moody"s" drept "insultătoare, iraţională, ilogică, indecentă, imorală şi criminală". Mai multe publicaţii portugheze au criticat Moody"s pentru că a atribuit ţării un rating nerecomandat pentru investiţii, plasând-o în aceeaşi categorie speculativă ca Grecia.

Anul acesta, Standard & Poor"s a coborât, la rândul său, ratingul Portugaliei până la "BBB-", cel mai mic rating din categoria "investment grade".

Euro s-a depreciat cu 1% ieri, la ora 10.23, la New York, având un curs de 1,4288 dolari.

Este prematur să discutăm despre un al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Portugalia, iar Germania este încrezătoare că acest stat va putea implementa reformele necesare pentru redresare, a declarat adjunctul ministrului german de Finanţe, Joerg Asmussen. "Programul de-abia a început. Este un nou guvern la conducere şi cred că acesta are nevoie de timp ca să-şi îndeplinească toate promisiunile", a afirmat oficialul german.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat că ar trebui spart "oligopolul" agenţiilor de rating, iar influenţa acestora - limitată, după ce Moody"s a retrogradat Portugalia în categoria "junk".

"Nu văd nicio justificare pentru decizia de retrogradare a ratingului Portugaliei", a declarat Schauble, adăugând că Portugalia respectă toate recomandările creditorilor internaţionali.

Ministrul grec de externe, Stavros Lambrinidis, a denunţat, la rândul său, "nebunia" agenţiilor de rating.

"Moody"s a retrogradat Portugalia, dar măsura nu este bazată pe faptul că ţara nu îşi îndeplineşte angajamentele de reformă, ci pe ipoteza că va avea din nou nevoie de ajutor. Sesizaţi nebunia unei asemenea profeţii?", a declarat Lambrinidis.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb