Pot să-mi francizez afacerea

Corina Driga
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 16 noiembrie 2007

Pot să-mi francizez afacerea

Există întreprinzători care, după ce au deschis o afacere pe care au operat-o cu succes un anumit timp, se gândesc să extindă afacerea respectivă. Dar faptul că a funcţionat cu succes nu este o garanţie că afacerea va avea acelaşi mers şi atunci când va opera la scară mai mare. O altă problemă o reprezintă finanţarea acestei extinderi. Are întreprinzătorul sumele necesare sau trebuie să suplimenteze ceea ce deţine în prezent?

O modalitate de a obţine finanţare o reprezintă împrumutul de la diferite instituţii de profil, dar aceasta presupune nu doar obligaţia de a plăti, în timp, e drept, sumele împrumutate, ci a plăti şi dobânzi. O altă variantă ar fi co-optarea unui partener care să finanţeze o parte din procesul de extindere. Un partener este o soluţie bună, e adevărat, însă deciziile vor trebui luate de comun acord, iar uneori partenerul poate avea opinii sau dorinţe diferite privind desfăşurarea afacerilor.

O a treia soluţie de extindere, din ce în ce mai mult uzitată şi în România, o reprezintă francizarea afacerii. Dar această soluţie nu ar trebui adoptată dacă pentru operarea afacerii sunt necesare abilităţi sau o pregătire specială ce nu se poate obţine în timpul unei sesiuni de cel mult două săptămâni. Există, e adevărat, şi francize pentru operarea cărora francizatul ar trebui să aibă experienţă anterioară în domeniu, însă cunoştinţele necesare operării afacerii trebuie să fie uşor transmisibile. De asemenea, întreprinzătorul ar trebui să caute altă soluţie decât francizarea dacă nu îi place să pregătească alţi oameni, să transmită cunoştinţele sale şi să-i înveţe cum să opereze afacerea, şi, în general, să discute cu oamenii, deoarece activitatea de francizor va presupune o interacţiune continuă cu publicul larg.

Prima condiţie pentru crearea unei francize de succes este crearea unei afaceri iniţiale de succes, deoarece o franciză de succes are la bază un concept de afaceri care şi-a dovedit viabilitatea. Cel mai bine este ca întreprinzătorul să angajeze un consultant în franciză care îl va ajuta cu toate aspectele necesare şi care va parcurge alături de el toate etapele procesului transformării unei afaceri independente într-o franciză.

Francizarea multiplică şi maximizează potenţialul de a face profit al unei afaceri de succes. Dacă francizarea este făcută eficient, profiturile înregistrate vor fi semnificativ mai mari faţă de cele ale firmei cu o singură locaţie. Francizorul va obţine venituri din multiple surse precum taxa de franciză, redevenţele, publicitate, vânzarea de materie primă şi echipamente către francizaţi, etc.

Pregătirea afacerii în vederea francizării

Înainte de a demara procesul efectiv de francizare, întreprinzătorul va trebui să îşi pregătească afacerea pentru realizarea acestui pas. Astfel, întâi şi întâi va trebui să poată demonstra că o dată investit în afacerea sa, recuperarea inves-tiţiilor se face rapid şi că, de asemenea, afacerea sa oferă oportunitatea unor profituri solide. Potenţialii francizaţi sunt dispuşi să plătească zeci de mii, dacă nu sute de mii, de euro, cu condiţia să îi poată recupera într-un timp relativ scurt, iar profiturile anuale să fie semnificative. Numai demonstrând o profitabilitate solidă, o afacere devine atractivă pentru potenţialii investitori şi francizaţi.

Un alt pas va fi de sistematizare a operaţiunilor care au loc în cadrul afacerii. Consultantul în franciză va lucra alături de dumneavoastră la documentarea acestor sisteme de operaţiuni, mai simplu spus, vă va ajuta să creaţi Manualele Operaţionale pe care le veţi înmâna francizaţilor, pentru ca aceştia să ştie cum să opereze afacerea. O afacere de succes se caracterizează prin eficienţă, iar afacerile care au fost francizate cu succes şi-au perfectat, "la milimetru", procedurile operaţionale şi le-au documentat în cadrul unor Manuale uşor de implementat.

Înainte de a vă aventura în lumea francizei, ar trebui să deschideţi şi să operaţi mai multe locaţii ale afacerii. Acele locaţii pot fi chiar şi în acelaşi oraş, important este că operându-le învăţaţi multe lecţii pe parcurs ce vă vor oferi o idee generală despre problemele şi situaţiile cu care vă veţi confrunta atunci când veţi începe francizarea la scară largă. Veţi afla astfel ce sisteme şi operaţiuni sunt necesare a fi efectuate în cadrul des-făşurării activităţii afacerii şi veţi înţelege ce caracteristici trebuie să întrunească o locaţie pentru ca afacerea să aibă succes.

Foarte important, având mai multe locaţii, veţi putea demonstra potenţialilor francizaţi că afacerea se bazează pe un concept uşor de transmis şi de implementat în alte pieţe. De asemenea, cei interesaţi în a achiziţiona o franciză vor dori să vadă efectiv cum funcţionea-ză afacerea, iar aceste locaţii pot fi utilizate ca unităţi pilot în cadrul cărora să se testeze şi să se perfecteze toate procedurile şi operaţiunile. În plus, ulterior, aceste locaţii pot fi şi centre pentru pregătirea noilor francizaţi, unde ei înşişi vor vedea şi vor realiza toate operaţiunile care au loc în cadrul afacerii, pentru a înţelege cum funcţionează aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb