PREMIERĂ: FRAŢII MICULA AU CÂŞTIGAT UN PROCES LA WASHINGTON ÎMPOTRIVA STATULUI ROMÂN Ioan Micula: "Investitorii sunt furaţi pe faţă, în România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 decembrie 2013

Ioan Micula: "Investitorii sunt furaţi pe faţă, în România"

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii Grupului European Food, au câştigat un proces împotriva statului român, intentat la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Este primul proces pe care Româ­nia îl pierde la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii), în urma acestuia fraţii Micula urmând să fie despăgubiţi cu 250 de milioane de dolari, după cum au anunţat investitorii.

O variantă care se află în analiză la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în vederea achitării acestei sume, este compensarea cu datoriile pe care European Food le are la buget, după cum ne-au spus reprezentanţii MFP.

La finalul lunii septembrie, grupul controlat de fraţii Micula figura cu datorii la bugetul de stat în valoare de aproape 277 de milioane de lei, potrivit listei marilor datornici publicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), situân­du-se pe locul al doilea între companiile cu arierate la stat.

Potrivit ANAF, pentru această companie a fost începută procedura de executare silită.

Subliniind că datoriile la buget sunt mai mici decât suma pe care ar trebui s-o încaseze după ce România a pierdut procesul în cauză, Ioan Micula susţine că nu a discutat niciodată pe subiect cu reprezentanţii MFP.

"Autorităţile nu sunt disponibile pentru oamenii de afaceri", ne-a precizat domnia sa, adăugând: "Noi suntem cetăţeni suedezi, iar între România şi Suedia există un tratat prin care ţara noastră şi-a asumat să protejeze investitorii suedezi şi Suedia să-i protejeze pe oamenii de afaceri români care investesc acolo. România şi-a încălcat angajamentele, întrucât, după ce am investit sume importante de bani în proiecte derulate în zone defavorizate, şi-a retras facilităţile fiscale pe care ar fi trebuit să le primim. Tribunalul de la Washington a stabilit că statul român a încălcat tratatul".

Într-o altă ocazie, Viorel Micula ne-a precizat: "Suntem în litigiu internaţional din 2005 cu statul român. În urmă cu mai mulţi ani, unele zone din ţară au fost declarate ca fiind zone defavorizate. Potrivit unei legi adoptate la vremea respectivă, oamenii de afaceri care au investit în regiunile respective, care erau sărace şi unde şomajul era foarte ridicat, în unele locuri depăşind şi 50%, şi unde nu exista infrastructură adecvată, telecomunicaţii, etc. aveau anumite drepturi timp de zece ani (scutirea de taxe vamale pentru materiile prime importate, scutirea de TVA pentru materiile prime până la vânzarea produsului finit la care acestea erau utilizate, scutirea de impozit pe profit etc.), având, însă, şi obligaţii, pentru 20 de ani (cum ar fi continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă). Noi am investit în zonele defavorizate 340 de milioane de euro. După 4-5 ani, statul a anulat drepturile pe care le aveam, scoţând acele regiuni de sub titulatura de zone defavorizate, dar a păstrat obligaţiile pe care le aveam pentru 20 de ani. În acel moment, noi, în calitate de investitori suedezi, am pornit demersurile pentru o conciliere cu Guvernul şi autorităţile pentru a soluţiona în mod paşnic această problemă şi pentru a evita să avem pierderi foarte mari, atât noi, cât şi statul român. Întrucât nu am găsit niciun fel de deschidere la autorităţile din România, am acţionat, în conformitate cu tratatul internaţional semnat între România şi Suedia, aprobat de Parlamentul României şi semnat de guvernele celor două state, pe lângă Tribunalul de la Washington, întregul proces desfăşurându-se prin sucursala de la Paris".

Potrivit dispoziţiei date de tribunalul de la Paris, ANAF nu ar fi avut voie să înceapă un proces la această companie până la rezultatele finale ale procesului, întrucât, în cazul în care statul ar lua orice fel de măsuri, pagubele provocate ar putea fi mult mai mari decât cele create până acum, a adăugat omul de afaceri.

Potrivit lui Ioan Micula, în 23 de ani, grupul pe care îl deţine împreună cu fratele său a realizat investiţii în ţara noastră de peste 2 miliarde euro.

"Am avut creşteri de capital, timp de 20 de ani am investit în fabricile din zonele defavorizate, am dat peste un miliard de euro la stat pe taxe şi impozite, am plătit sute de milioane de euro pentru formarea unui număr mai mare de 30.000 de angajaţi, de-a lungul timpului, după care statul şi-a retras facilităţile fiscale, băncile nu au mai vrut să ne mai dea bani, nu am mai putut angaja personal. Din 12.000 de angajaţi pe care i-am avut în cei 20 de ani, am rămas cu 7.000 de salariaţi. Nu există grup în indus­tria alimentară după care statul român să fi beneficiat atât de mult ca după noi".

În opinia domnului Ioan Micula, industria alimentară este pusă pe butuci, piaţa neagră fiind la cote foarte ridicate, mai ales în sectorul băuturilor alcoolice unde atinge 80%.

"Nu există predictibilitate, corectitudine şi consecvenţă, în România, acestea fiind nişte lucruri foarte grave. Este nimicitor ceea ce se întâmplă pe această piaţă, unde inves­titorii sunt furaţi pe faţă", ne-a mai spus Ioan Micula.

În opinia celor doi oameni de afaceri, o economie nu poate fi sustenabilă şi cu adevărat funcţională decât sprijinind mediul de afaceri privat. Investitorii au menţionat că permanenta creştere a taxelor şi ignorarea totală a mediului de afaceri privat vor conduce inevitabil la reducerea resurselor bugetare, creşterea şomajului şi cronicizarea fenomenului de piaţă nefiscalizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este trist ca este asa !!Nu mai exista nimic in tara aceasta.De la CAP se merge totul : Minciuna,santaj,imoralitate si nu in final lipsa totala de PROFESIONALISM a celor care conduc tara si institutiile din Romania.Toate aceste relatari din prezentul articol semnalate de cei doi frati nu poate fi concluzionate decat la un SANTAJ din partea Statului.. Este cea mai josnica treaba atunci cand" scuipi pe jos" dupa un timp incepi sa "lingi "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb