PREŞEDINTELE ASF, LEONARDO BADEA: Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi propune dezvoltarea unui sandbox, în care firmele pot testa serviciile/produsele financiare

T.T.
Bănci-Asigurări / 10 mai 2019

Leonardo Badea

Leonardo Badea

ASF se implică în monitorizarea inovaţiilor tehnologice, în vederea furnizării serviciilor şi produselor financiare, pentru dezvoltarea pieţei financiare.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară pune accentul pe monitorizarea dezvoltării FinTech, evaluarea eventualelor riscuri şi identificarea de potenţiale acţiuni, dar şi a măsurilor necesare pentru prevenirea/diminuarea acestora, toate acestea pentru a se asigura ca există beneficii din interesul crescând faţă de produsele şi/sau tehnologiile financiare inovatoare, atât pentru consumatori cât şi pentru actorii de pe pieţele financiare, cu respectarea cerinţelor de reglementare", a precizat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

În acest sens, la nivelul Autorităţii, a fost lansat hubul pentru inovaţii în domeniul asigurărilor, InsurTECH HUB, prin care se urmăreşte încurajarea tehnologiilor inovatoare în favoarea consumatorilor, a dezvoltării mijloacelor de reglementare şi supraveghere şi a dezvoltării pieţei asigurărilor în mod controlat şi cu protecţia drepturilor şi intereselor acestora.

La nivel european, Autoritatea este implicată în mai multe grupuri de lucru care urmăresc dezvoltarea inovaţiilor financiare tehnologice şi comunică cu celelalte autorităţi similare în acest domeniu.

"ASF urmăreşte extinderea hub-ului inovativ existent, astfel încât să includă firme cu soluţii inovatoarea care pot aduce beneficii participanţilor de pe pieţele financiare nebancare aflate în aria să de competenţă şi mai mult, analizează oportunitatea dezvoltării unui sandbox, în care aceste firme pot testa serviciile/produsele financiare inovative într-un mediu controlat cât mai apropiat de realitate. Toate aceste demersuri sunt menite să ajute la dezvoltarea pieţelor financiare nebancare prin susţinerea apariţiei şi dezvoltării de noi produse şi servicii care să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor consumatorilor", a completat şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Că urmare a recomandărilor Comisiei Europene, autorităţile de reglementare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inovaţiilor tehnologice din sectorul financiar, pentru a putea identifica oportunităţi şi riscuri emergente potenţiale.

Principala provocarea cu care se confruntă sectorul financiar nebancar este realizarea unui echilibru între utilizarea celor mai noi tehnologii şi asigurarea stabilităţii financiare şi protecţiei pentru consumatorii de servicii financiare.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere considerabilă a investiţiilor în inovaţii financiare.

Soluţiile FinTech, care devin din ce în ce mai populare, includ soluţii care utilizează analizarea bazelor de date mari (big dată analysis), inteligenţa artificială (AI şi ML), aplicaţii mobile, cloud computing, identificare digitală şi tehnologia registrelor distribuite (DLT).

Toate aceste noi tehnologii conduc la o schimbare treptată a sectorului financiar.

În martie 2018, Comisia Europeană a adoptat Planul de acţiune FinTech destinat promovării competitivităţii şi inovării în sectorul financiar european.

Planul de acţiune menţionează principalele obiective care generează oportunităţi pentru dezvoltarea de modele de afaceri inovatoare la nivelul UE, sprijinirea pentru integrarea noilor tehnologii cum ar fi blockchain/DLT, AI şi servicii cloud în sectorul financiar, sporirea securităţii cibernetice şi a integrităţii sistemului financiar.

Preşedintele ASF, Leonardo Badea, a mai susţinut că "este important de reţinut că tehnologiile şi produsele financiare inovative creează oportunităţi pentru extinderea activităţilor financiare, precum cea de intermediere, ceea ce conduce la introducerea pe termen lung a unor noi companii pe piaţă şi la reducerea cheltuielilor de intermediare, precum şi la îmbunătăţirea calităţii serviciului furnizat".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ia uite că Universitarul citește comentariile mele și învață și barba lui ceva...gata cu articolele inutile din Bursa despre inepții în care nu crede precum educația financiară. Acum Leo e mare "sandbox", "hub", "insurtech" etc. ...i-a furat jucăria lui Călin (Rangu) file din povestea ASF. Ce îl mai înjură Călin acum...sandboxul și tâmpeniile pentru asigurări el le aduce prin ASF. Și vine Valahul să se laude prin ziare cu "munca" lui. Ce amuzant ...țară fără viitor. Pentru omuleții din stradă cu viețile mărunte vă reamintesc că i divizii ăștia au salarii de Europa (15000 euro) să se ocupe cu sandboxul - se joaca cu jucăria în nisip iar voi vă uitați la prețurile din magazine. Frumos

    In loc sa verifice manipularea pietei cu ordonanta 114, Leo o freaca in nisip. Sa ne spuna, Playboul si colectionarul de tablouri s-au jucat la bursa (prin interpusi, dhhaaaahhhh) sau sufera doar de prostie cronica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb