Preşedintele CSM: "Justiţia nu este obiect de campanie electorală"

F.A.
Anticorupţie / 10 ianuarie 2014

Judecătorul Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat astăzi că independenţa justiţiei nu este o prerogativă a judecătorului, ci o garanţie a preeminenţei dreptului, adăugând că ea trebuie apărată de orice fel de "ingerinţe externe", iar politicienii sunt datori să consolideze statul de drept, justiţia nefiind "obiect de campanie electorală".

Domnia sa a explicat: "Cea mai clară şi mai sintetică definiţie mi s-a părut aceea de a fi în avizul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, care defineşte independenţa justiţiei nu ca pe o prerogativă a judecătorului, ci ca pe o garanţie a preeminenţei legii".

Adrian Bordea a adăugat că instituţia pe care o conduce are rolul de garant al independenţei justiţiei, fiind obligat să apere independenţa judecătorului şi a procurorului "de orice ingerinţe externe"

Pe de altă parte, judecătorii şi procurorii sunt sprijiniţi de CSM numai în cazul în care sentinţele sunt legale. "Niciodată Consiliul nu se va pronunţa în condiţiile în care soluţiile nu respectă cadrul legal", a precizat Bordea.

Şeful CSM le-a transmis magistraţilor să fie independenţi, să fie imparţiali şi să respecte legea şi jurisprudenţa "indiferent de ingerinţe şi indiferent de persoana care îi atacă", repetând ideea că niciun magistrat nu va fi apărat dacă încalcă legea.

Adrian Bordea a încheiat, îndemnând politicienii să consolideze justiţia, nu să o folosească în campanii electorale.

"Actorii politici să nu considere justiţia ca un obiect de campanie electorală. Este de datoria clasei politice să consolideze statul de drept", a mai arătat şeful CSM.

Declaraţiile au fost făcute în contextul relatărilor despre întâlnirea de ieri dintre preşedintele CSM şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pe de o parte, şi reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, de cealaltă parte. Adrian Bordea a precizat că şi alte ambasade şi-au exprimat dorinţa de a avea astfel de discuţii cu oficiali români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb