Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are un sistem de tranzacţionare funcţional şi nu are nevoie de o schimbare imediată, a declarat preşedintele Federaţiei Burselor Europene, Jukka Ruuska, directorul general al operatorului bursier european OMX. "În mod clar, OMX şi BVB sunt entităţi diferite, în cicluri de viaţă diferite. Am fi însă mai mult decât fericiţi să cooperăm şi să acordăm asistenţă tehnică BVB", a spus Ruuska, care s-a aflat săptămâna trecută în România pentru a deschide vineri sesiunea de tranzacţionare la BVB, cu prilejul lansării instrumentelor financiare derivate.
Operatorul bursier european OMX, care reuneşte bursele din capitalele Suediei, Danemarcei, Finlandei, Islandei şi ţărilor baltice, este interesat de preluarea unui pachet de acţiuni la BVB. La începutul anului 2007 a vizitat România, pentru a prezenta impactul noilor reglementări UE în domeniu asupra pieţelor europene de capital, şi vicepreşedintele OMX, Henri Bergstrom, care a fost prezent şi săptămâna trecută la lansarea instrumentelor financiare derivate.
OMX a propus BVB şi altor pieţe de capital din regiune crearea unei platforme comune de tranzacţionare, aşa cum s-a întâmplat în ţările baltice, în vederea atragerii unui număr mai mare de investitori.
Conform acestei iniţiative, pieţele de capital din regiune ar rămâne independente însă ar apărea împreună pe monitoarele investitorilor, ceea ce ar creşte vizibilitatea acţiunilor listate. În prezent, BVB utilizează platforma de tranzacţionare ARENA, dezvoltată "in-house".
1. Viitorul BVB
(mesaj trimis de Simi în data de 18.09.2007, 12:40)
Problema BVB este unificarea multor operatiuni din bursele europene si listarea cat mai multor companii(Transgaz, BCR,Fondu Proprietatea) deoarece ne vom sufoca si nu vor veni marii investitori din UE.