PREŞEDINTELE FORUMULUI CIVIC ROMÄNESC Fondul Proprietatea - loteria despăgubiţilor

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 ianuarie 2006

Lipsa de transparenţă şi informare, cît şi anumite clauze care nu sînt respectate au fost drastic criticate de Forumul Civic Românesc (FCR) în cadrul unui comunicat de presă. "Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea este format din şapte persoane, fără a fi cooptat nici un reprezentant al proprietarilor", susţine Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc. Preşedintele acestui Consiliu, Nicolae Ivan, fost secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe, a fost numit în funcţie în data de 23 decembrie, după ce cu o zi în urmă a renunţat la funcţia din minister. În comunicatul FCR se precizează: "Se pare că preşedintele Consiliului, Nicolae Ivan, are state vechi în activitatea bursieră şi se pune întrebarea dacă va deveni Fondul Proprietatea, fondul speculaţiilor bursiere".

Adrian Iuraşcu ne-a declarat: "Ne punem problema că se doreşte ca anumiţi oameni să cîştige în urma constituirii Fondului Proprietatea. În străinătate demnitarii, miniştrii, deputaţii nu au voie să fie investitori la Bursă întrucît ar putea beneficia de informaţii confidenţiale şi pot obţine astfel cîştiguri substanţiale, fără să existe o egalitate de şanse". Domnia sa este de părere că acest fond este manipulat de diferite persoane. FCR contestă şi prezenţa în Consiliul de Supraveghere a doam-nei Ingrid Zaraur, năs-cută în Liban, care în opinia reprezentanţilor Forumului "nu cunoaşte ceea ce s-a întîmplat cu cetăţenii păgubiţi şi cu proprie-tăţile care trebuie retrocedate".

Preşedintele FCR consideră că Fondul Proprietatea reprezintă în fapt o loterie din care se poate pierde uşor. Nu se ştie cît, cum şi cine va cîştiga. Domnia sa precizează că a fost dată legea 10/2001 prin care persoanelor păgubite li s-au emis titluri de valoare care urmau să fie onorate de Ministerul Finanţelor. Ulterior a apărut varianta înfiinţării Fondului Proprietatea care preschimbă aceste titluri în acţiuni.

Proprietarii vor solicita preşedintelui Traian Băsescu o întîlnire de urgenţă pentru a-l informa asupra nemulţumirilor legate de forma şi de modul de aplicare a legii 247/2005, cît şi despre modul în care Guvernul înţelege să despăgubească proprietarii, informează acelaşi comunicat al FCR. De asemenea, aceştia vor solicita atît premierului Tăriceanu, cît şi preşedintelui PD, Emil Boc, întîlniri pe această temă.

"În legătură cu Fondul Proprietatea se practică dialogul surzilor, dacă nu vom fi ascultaţi vom apela la instituţiile internaţionale", ne-a declarat preşedintele FCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb