Preşedintele "Rompan" acuză lipsa de organizare din agricultura românească

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 aprilie 2007

Preşedintele "Rompan" acuză lipsa de organizare din agricultura românească

Scăderea competitivităţii cerealelor româneşti în raport cu cele din statele europene este cauzată de lipsa totală de organizare din agricultura româ­neas­că, a declarat, ieri, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie - Rompan, Aurel Popescu, în cadrul seminarului "Agricultura României, încotro?", organizat de FinMedia. "Ministerul Agriculturii ar trebui să dea o importanţă cuvenită acestei organizări, astfel încât producătorii să nu se confrunte cu costuri ridicate de producţie, scăderea competitivităţii şi creşterea importurilor", a spus Popescu, citat de Rompres.

Acesta a mai subliniat că, în România, subvenţiile agricole sunt de trei ori mai mici decât cele din alte state membre ale Uniunii Europene. "Autorităţile trebuie să găsească anumite metode astfel încât agricultorii să primească cât mai repede subvenţiile promise", a mai spus Popescu.

La ora actuală România este nevoită să importe grâu pentru acoperirea necesarului intern din cauza unor exporturi realizate în toamna anului trecut de anumiţi agenţi economici care înregis­trau stocuri excedentare.

La finele lunii martie, firmele afiliate Rompan deţineau stocuri de 200.000 de tone de făină şi 240.000 de tone de grâu, suficiente pentru a acoperi necesarul încă două luni. Pentru acoperirea necesarului până la noua recoltă mai este nevoie de 180.000 de tone de grâu, care va fi cumpărat din Ungaria sau de pe piaţa internă.

Din cei aproximativ 5.000 de agenţi economici care activează în sectorul de morărit şi panificaţie circa 200 sunt afiliaţi la Rompan, fiind şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu.

Firmele asociate Rompan realizează la nivel naţional peste 60 la sută din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45 la sută din cea de panificaţie.

Agricultura României are nevoie de o perioadă de stabilitate

Agricultura României are nevoie în prezent de o perioadă de stabilitate şi, de aceea, autorităţile vor susţine în continuare actuala Politică Agricolă Comună, a declarat, ieri, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Nicolae Lazin.

O prioritate a sectorului agricol în perioada următoare, în opinia secretarului de stat, este consolidarea proprietăţii funciare.

"Consolidarea nu înseamnă doar finalizarea procesului de restituire a proprietăţii private, ci şi capitalizarea acesteia", a spus Lazin.

Potrivit oficialului MAPDR, creşterea calităţii produselor şi îmbunătăţirea competitivităţii sunt două componente fără de care agricultura românească nu poate rezista pe piaţa unică europeană, iar absorbţia fondurilor europene poate contribui la atingerea acestor obiective.

"Pentru a ajunge la o agricultură competitivă, pe lângă comasarea terenurilor este nevoie şi de o susţinere accentuată a unor categorii de produse cu avantaj competitiv pe piaţa europeană, specifice României, precum carnea de bovine şi ovine, produsele ecologice şi cele tradiţionale pentru care există un segment tot mai mare de consumatori", a spus secretarul de stat în MAPDR.

Acesta consideră că numai prin politici care vor stimula comasarea şi specializarea terenurilor agricole, cel puţin jumătate dintre acestea vor fi de dimensiuni care să permită un randament de nivel european în următorii 10-15 ani. Secretarul de stat a subliniat că susţinerea accentuată a sectorului vegetal în raport cu cel zootehnic a contribuit la crearea unui dezechilibru, care a condus la importuri semnificative în acest domeniu.

"Susţinerea sectorului vegetal şi neglijarea celui animal a adus importuri de 40 la sută pe segmentul cărnii de pasăre şi de peste 45 la sută la carnea de porc", a mai spus Lazin. Acesta a sub­liniat că cele opt miliarde de euro care vor veni de la UE pentru dezvoltare rurală până în 2013 pot produce rezultate în agricultura româneas­că dacă vor fi investiţi eficient.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb