Cotaţia boabelor de cacao a pierdut mai bine de 30% la ICE Futures din SUA în anul agricol curent, care a început în octombrie 2016, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, în condiţiile în care piaţa mondială de profil a trecut de la deficit la cel mai mare surplus al ultimilor şase ani.
Conform Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Cacao (ICCO), producţia mondială de profil va spori cu 15% în anul agricol 2016/2017, faţă de anul anterior, urmând să ajungă la 4,55 milioane de tone, în principal datorită majorărilor din Coasta de Fildeş, Ghana, Indonezia şi Ecuador. ICCO arată că, în anul agricol curent, producţia va depăşi cererea cu 264.000 de tone, după un deficit de 196.000 de tone în anul precedent.
Producţia din Coasta de Fildeş este aşteptată să crească cu 20%, în ritm anual, la 1,9 milioane de tone, după declinul din anul 2015/2016, când culturile au fost afectate de vremea nefavorabilă.
În timp ce producţia globală este preconizată să crească cu 15%, operaţiunile de procesare a boabelor de cacao (transformarea în pudră) sunt aşteptate să aibă doar un avans modest anul acesta, de aproape 3%, la 4,24 milioane de tone.
În opinia analiştilor, surplusul de producţie va continua să afecteze preţurile boabelor de cacao, pe termen scurt.
Vineri, preţul boabelor de cacao cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,7% pe piaţa SUA, la 2.013 dolari tona.
Analiştii susţin că mai mulţi exportatori de cacao se confruntă cu dificultăţi financiare, în primul rând cei care au cumpărat masiv. Aceştia sunt afectaţi, acum, de pierderi importante, iar unii chiar au ajuns în incapacitate de plată a contractelor. În aceste condiţii, depozitele de cacao din porturile majore sunt tot mai pline, ceea ce afectează profiturile cultivatorilor. Dacă preţurile se vor menţine la un nivel scăzut, întreruperile din aprovizionare vor avea un impact asupra pieţei globale a ciocolatei, mai spun analiştii.
Jean-Marc Anga, directorul executiv al ICCO, declară: "Teama noastră este că piaţa mondială de cacao a intrat într-o perioadă de surplus structural care poate să dureze mai mulţi ani. Din punctul meu de vedere, toate semnalele pe care le primesc de la ţările producătoare sunt de îngrijorare serioasă pentru că actualul preţ global afectează veniturile la nivel guvernamental".
•
Coasta de Fildeş, principalul producător mondial de cacao, a avut cel mai mult de suferit de pe urma scăderii rapide a preţurilor în ultimele şase luni. Un val de contracte de export eşuate, împreună cu o producţie peste aşteptări a provocat stocuri de boabe de cacao în porturi şi depozite, astfel că fermierii nu mai pot să îşi vândă recoltele, ceea ce provoacă tensiuni sociale, conform ICCO.