PRIMA CASĂ, PRIMELE PROBLEME: Băncile nu sunt sigure că statul va garanta creditele pentru "Prima Casă"

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2009

Băncile se arată nemulţumite de forma convenţiei de garantare pentru "Prima Casă" şi solicită modificări.

Băncile se arată nemulţumite de forma convenţiei de garantare pentru "Prima Casă" şi solicită modificări.

Doar 9 bănci au semnat convenţia de garantare

Convenţia de garantare pe care băncile trebuie să o semneze cu băncile pentru programul "Prima Casă" conţine numeroase clauze "bizare" privind condiţiile în care statul va acorda garanţia pentru creditele ce vor ajunge în pierdere, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Băncile vor garanţia fermă din partea statului, care deţine ipoteca pe acele case, că vor putea încasa banii pentru eventualele credite ce ar ajunge în "default", însă statul încearcă să le convingă să semneze convenţia în forma actuală, promiţând că ulterior o va modifica, ne-au mai explicat aceleaşi surse.

"Prima Casă" a început, dar nu pentru toată lumea, mai exact nu pentru toate cele 20 de bănci care s-au înscris la sfârşitul lunii iunie în program. Până la sfârşitul zilei de ieri, 15 iulie, nici măcar jumătate din băncile care s-au arătat interesate nu aveau semnate convenţiile de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Totuşi, unele dintre cele care au semnat au şi acordat credite, având un avantaj de timp faţă de celelalte bănci care încă nu s-au decis să semneze convenţia sau care nu sunt mulţumite de condiţiile acesteia.

Chiar unele bănci mari nu au semnat convenţia cu Fondul din cauza unor neînţelegeri legate de forma tehnică a acesteia, mai exact de forma de constituire a ipotecii.

Bancherii au suprasubscris oferta Guvernului pentru programul "Prima Casă" cu aproape 50%, valoarea totală a fondurilor disponibile pentru creditare ajungând la 1,457 miliarde euro, în condiţiile în care statul a anunţat că pune la bătaie garanţii de un miliard de euro. Prin urmare, statul a limitat unele dintre ofertele primite pentru a se putea încadra în plafonul de garanţii de un miliard de euro.

Banca Comercială Română, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după valoarea activelor gestionate şi instituţia de credit care a pus la bătaie cel mai mare plafon pentru programul "Prima Casă", încă nu a semnat convenţia, dar speră să finalizeze discuţiile cu Fondul cât mai curând.

Bank Leumi a finalizat discuţiile cu Fondul de Garantare, după ce s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, şi intenţionează ca de săptămâna viitoare să acorde credite. "Au fost mai multe detalii pe care le-am avut de clarificat prinvind această convenţie, dar am ajuns la un punct comun", ne-a spus Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România.

Bancpost se află şi ea în curs de clarificare a unor detalii privind convenţia, după care urmează să o semneze, însă nu are un termen stabilit.

Alte bănci se pare că întârzie din cauza formalităţilor care au ocupat mai mult timp decât era aşteptat, însă în toată această perioadă, BRD - Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania au acordat deja credite.

Mai mult, să nu uităm că, în prezent, Comisia Europeană încă supraveghează programul "Prima Casă" pentru a analiza dacă garanţiile aduse de statul român nu sunt cumva o formă de ajutor de stat.

Pentru a participa la programul "Prima Casă" 20 de bănci au depus oferte privind plafonul de creditare şi nivelul dobânzilor pe care le vor practica. Acestea sunt: BCR, BRD - Société Générale, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Româ­nească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb