Prima simulare a inimii în 3D

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 29 mai 2014

Prima simulare a inimii în 3D

Bolile cardiace sunt un adevărat flagel care provoacă suferinţe grave şi multiple pentru mulţi oameni. În anul 2008, după cum precizează un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 17,3 milioane de persoane au decedat în lume din cauza acestor boli, ceea ce reprezintă 30% din totalul deceselor mondiale. Un alt raport, publicat de American Heart Association şi intitulat «Forecasting the Future of Cardiovascular Disease in the United States", estimează la 818,1 miliarde de dolari costul medical direct al bolilor cardiovasculare în viitorii 30 de ani în Statele Unite.

Numeroase echipe de cercetători caută metodele cele mai perfecţionate pentru a cunoaşte mai bine modul de funcţionare al inimii - o condiţie sine qua non pentru a găsi tratamentele cele mai eficiente pentru bolile cardiovasculare.

Firma franceză Dassault Systemes (www.3ds.com), realizator de softuri pentru design şi machete numerice în 3D, a pus la punct o metodă de simulare 3D a inimii care revoluţionează studiul bolilor cardiace. Această premieră a devenit posibilă graţie colaborării dintre Dassault Systemes şi o echipă pluridisciplinară compusă din specialişti ai inimii angajaţi în lupta contra bolilor cardiovasculare în cadrul proiectului «Living Heart». Modelul 3D al unei inimi umane se află în centrul acestui proiect şi a fost creat cu ajutorul tehnologiilor de simulare bazate pe realitatea mărită a platformei 3DExperience pe care o comercializează Dassault Systemes. Experţii acestuia din urmă s-au bazat pe cele mai noi metode de simulare şi pe aplicaţiile softului Simulia pentru a realiza un model de inimă complet. Acest model este capabil să reproducă funcţionarea electrică şi mecanică cât mai realist posibil a inimii. O evoluţie notabilă în domeniul medicinii, deoarece lipsa de modele umane 3D realiste limitează dramatic capacitatea cercetătorilor de a prevedea comportamentul aparatelor implantate în organism. Proiectul «Living Heart» reuneşte o echipă formată din cercetători în medicină, practicieni, fabricanţi de aparate şi reprezentanţi ai organismelor de reglementare medicală. Toţi partenerii care participă la acest proiect vor avea acces la modelele de calcul 3D şi vor putea transforma mai repede în produse şi servicii adaptate nevoilor spitalelor inovaţiile rezultate din cercetare. Utilizarea unor tehnici cum ar fi ecocardiografia, IRM (imageria prin rezonanţă magnetică) şi tomodensitometria asociate cu datele rezultate din cercetarea bolilor cardiovasculare la care se adaugă acum şi simulările cardiace personalizate 3D vor permite medicilor cardiologi să înţeleagă mai bine comportamentul inimii pacienţilor. Este o alternativă la procedurile de diagnostic invazive, care va fi extrem de utilă de exemplu, suferinzilor de malformaţii cardiace congenitale (insuficienţă cardiacă, aritmie, etc.) şi a celor a căror existenţă implică recursul la numeroase intervenţii pe inimă.

În domeniul universitar şi de cercetare medicală, această nouă tehnică de simulare realistă a inimii constituie un suport de formare şi de experimentare care favorizează inovaţia. Este, de asemenea, un mijloc eficace de accelerare a ciclului de omologare şi de reducere a costurilor de dezvoltare a unor noi dispozitive, mai adaptate pacienţilor. Pe termen lung, această tehnică de simulare 3D permite realizarea unor diagnostice precoce şi ameliorarea eficacităţii tratamentelor bolilor cardiovasculare.

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb