Înfiinţarea bursei regionale de energie de către România, Ungaria, Cehia şi Slovacia presupune ca aceste patru ţări să ajungă să aibă un preţ unic al electricităţii tranzacţionate pe pieţele spot. Până atunci, fluxurile de energie dintre state au influenţe pe pieţele naţionale.
Energia produsă în ţara noastră a fost, în ultimii ani, sub nivelul statelor partenere în cadrul proiectului pieţei regionale. Astfel că există riscul scumpirii energiei pentru consumatorii români, în urma tranzacţionării regionale a cantităţilor disponibile din cele patru state.
Criza, însă, a redus puternic diferenţele de preţ dintre statele regiunii noastre, potrivit traderilor. Aşa se face că prima zi de tranzacţionare regională (n.r. ieri) a decurs lin, fără evenimente deosebite şi fără să existe influenţe semnificative de preţ pe piaţa noastră, după cum apreciază furnizorii pe care i-am consultat.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Preţurile de tranzacţionare de pe piaţa spot PZU pentru 20 noiembrie (n.r. astăzi) au fost comparabile cu cele pentru 19 noiembrie (ieri). Nu am avut un salt de preţ, aşa cum ne temeam cu ceva vreme în urmă, ci chiar o uşoară scădere. Am constatat că au existat şi intervale orare pentru ziua de 20 noiembrie în care România a importat energie din Ungaria pentru că în ţara noastră electricitatea a fost mai scumpă".
Traderii ne-au explicat că, în mecanismul de cuplare a pieţelor din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, energia "curge" dinspre ţara care are cele mai mici preţuri spre cea cu cele mai mari tarife, matching-ul (n.r. corelarea) ofertelor fiind realizat de operatorii de piaţă: "Fiecare ţară îşi păstrează bursele spot naţionale. Apoi, în funcţie de capacitatea de transport disponibilă între state, se fac noi tranzacţii. România face această corelare cu Ungaria. Tranzacţiile se fac orar, în funcţie şi de capacitatea disponibilă de transport".
Furnizorii ne-au semnalat şi faptul că, pe relaţia România-Ungaria, pentru data de 20 noiembrie, capacitatea de transport este limitată. În schimb, pe relaţia Ungaria-România, capacitatea disponibilă a fost mult mai mare. Ei apreciază că dacă va creşte capacitatea de transport disponibilă dinspre România spre Ungaria, atunci vor exista mai multe şanse de export din ţara noastră, care se confruntă cu excedent de energie.
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că după înfiinţarea bursei regionale, preţul electricităţii din România ar putea fluctua cu +/- 4% faţă de media actuală a pieţei noastre zilnice (spot) de tranzacţionare.
Ieri, Ion Lungu ne-a spus că estimarea este una corectă şi că, în perioada următoare, nu sunt preconizate fluctuaţii semnificative, mai ales că nu se întrevăd şanse de creştere a consumului în regiune. "Ideea bursei regionale este ca ţările implicate să îşi optimizeze atât de bine capacităţile de transport, încât fluxurile de energie să fie armonizate şi să avem un preţ unic. România trebuie să asigure, zilnic, disponibilitatea unei capacităţi mari de transport către Ungaria ca să avem o bună armonizare".
În opinia operatorilor din piaţa noastră de energie, implementarea bursei regionale de energie are ca avantaje creşterea siguranţei în alimentare pentru consumatorii din România, dar şi fluctuaţii mai mici de preţuri pe piaţa spot. Lichiditatea va creşte considerabil, dând preţului unic pentru cele patru ţări un anumit grad de stabilitate, mai spun furnizorii.
Ieri, OPCOM (operatorul pieţei noastre de energie) a anunţat, într-un comunicat, că în data de 19 noiembrie 2014 a fost lansată cu succes cuplarea pieţelor pentru ziua următoare din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. "Toate părţile implicate în proiect au bucuria de a anunţa faptul că alocarea implicită prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare şi toate procesele funcţionează conform planificării", se arată în comunicat.
Proiectul a început în august 2013 cu scopul extinderii cuplării pieţelor Cehiei, Slovaciei şi Ungariei către România şi implementării soluţiei PCR (Price Coupling of Regions - Cuplarea prin Preţ a Regiunilor).
Potrivit OPCOM, cuplarea pieţelor permite o mai mare eficienţă a tranzacţionării şi alocării capacităţii de interconexiune, care ar trebui să conducă la o mai mare securitate în alimentare, o lichiditate sporită şi o volatilitate mai scăzută a preţului.