Primăria Sovata contestă un proiect de Hotărâre de Guvern, promovat de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM), deoarece consideră că astfel se acordă monopol asupra nămolului din staţiunea balneoclimaterică Sovata societăţii Danubius Hotels Group (DHG). Primarul din Sovata, Peter Ferenc, este de părere că acest act normativ va asigura exclusivitatea exploatării şi comercializării nămolului din staţiune unui singur agent economic.
"Va fi o situaţie de monopol care nu îmi convine. Dacă hotărârea va fi adoptată, DHG va deţine monopolul, iar cei care vor dori să deschidă baze de tratament la Sovata vor fi obligaţi să cumpere nămolul de la aceas-tă societate", a spus primarul, citat de Rompres.
Peter Ferenc a menţionat că în staţiunea Sovata este în construcţie o nouă bază de tratament, ce va fi obligată să cumpere nămolul de la DHG, care va stabili preţul. Edilul a subliniat că împreună cu alţi primari de oraşe balneare intenţionează să promoveze un proiect de Hotărâre de Guvern prin care resursele balneare să treacă de la ANRM la administraţiile publice locale. "Autorităţile publice trebuie să aibă un cuvânt de spus în privinţa resurselor naturale. Pentru dezvoltarea oraşelor balneare, şi nu numai, monopolul nu e benefic", a susţinut Peter Ferenc. Primarul a precizat că, deşi situaţia de la Sovata nu îi convine, DHG procedează legal, deoarece Legea minelor, în baza căreia a fost elaborat proiectul, nu face diferenţa între o carieră de piatră, mină sau exploatări de nămol.