Primarul Bacăului, reţinut pentru luare de mită

P.B.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 iunie 2014

Actualizare 9:00 Curtea de Apel Bacău a decis eliberarea sub control judiciar a lui Romeo Stavarache

Instanţa Curţii de Apel Bacău a decis, joi seara, eliberarea imediată, sub control judiciar, a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum şi a celor doi oameni de afaceri, Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, reţinuţi în cursul dimineţii de joi de către DNA, sub acuzaţia de luare de mită.

DNA poate face recurs în 48 de ore, iar în acest caz dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din Bucureşti.

---

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În acelaşi dosar, au mai fost reţinuţi Liviu Goian, vicepreşedintele organizaţiei municipale a PNL şi omul de afaceri Liviu Vasile Cenuşă, ambii fiind învinuiţi de complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului DNA Bacău, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache ar fi pretins şi primit, direct sau prin cei doi complici, mai multe sume de bani de la patru oameni de afaceri.

Astfel, la începutul lui 2008, edilul ar fi pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări, în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 euro/stâlp. Pe baza acestei solicitări, Romeo Stavarache ar fi primit suma totală de 810.670 de lei, prin mai multe societăţi comerciale şi asociaţii sportive, conform DNA.

În alt caz din aprilie 2009, primarul din Bacău ar fi pretins 150.000 de lei, de la un alt om de afaceri, pentru ca respectivul să obţină un contract de executare a unor lucrări tehnico-edilitare pentru societatea comercială pe care o administra.

Procurorii DNA susţin că banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive. De la aceeaşi persoană, Romeo Stavarache ar fi cerut 10% dintr-un contract de 2,6 milioane de euro pentru construcţia unui bloc ANL de 45 de locuinţe în Bacău.

Pe de altă parte, primarul Stavarache este suspectat că, în martie 2010, i-ar fi solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu anumite firme, pentru ca municipalitatea să obţină beneficiile ce decurgeau din aceste contracte. Procurorii DNA arată că, în acest caz, primarul Bacăului a primit mită de 70.000 de lei prin două contracte încheiate în martie 2010 şi aprilie 2011. În plus, în 2009, edilul ar fi primit împreună cu o altă persoană, suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, pentru a elibera un certificat de urbanism.

Cei trei inculpaţi, acuzaţi de luare de mită, au fost prezentaţi Curţii de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Omul de afaceri Costel Căşuneanu este suspectat că ar fi dat mită primarului Romeo Stavarache, au declarat surse judiciare pentru Gândul citate de Mediafax. În dosarul DNA Bacău apare şi numele afaceristului care controla, în perioada 2008-2009, firmele ASERO SRL şi PA & CO Internaţional. Potrivit portalului bacău.net, ASERO SRL urma să deruleze, în municipiul Bacău, construirea unui centru de afaceri finanţat cu fonduri europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb