Primul lot de vaccinuri gratuite împotriva COVID-19 livrate prin intermediul platformei globale COVAX a ajuns joi seara în Republica Moldova, care a devenit astfel prima ţară din Europa care primeşte doze de vaccin prin acest mecanism, informează MOLDPRES, conform Agerpres.
"Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical şi să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetăţenii moldoveni să beneficieze gratuit şi cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID-19', a spus Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepţionare a lotului.
Maia Sandu a subliniat totodată că, indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluţie eficientă împotriva COVID-19 şi reduc rata infectărilor şi a cazurilor grave, notează sursa citată.
Preşedintele Republicii Moldova a mulţumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă iniţiativa COVAX. "Suntem recunoscători tuturor statelor şi organizaţiilor care susţin financiar aceasta platformă globală - Germania şi alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia şi altele - pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toţi. Mulţumim Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile', a spus Maia Sandu.
Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a declarat ca Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi a subliniat că accesul echitabil şi corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. "Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost şi va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces', a declarat Peter Michalko.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Dereck J. Hogan, a declarat că SUA susţin livrarea vaccinurilor sigure şi eficiente pentru cetăţenii Republicii Moldova expuşi riscului, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei. "Aceste vaccinuri sunt esenţiale pentru controlul pandemiei de COVID-19 şi pentru a oferi speranţa că vor fi zile mai bune şi mai fericite', a spus Dereck J. Hogan.
Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, şi Reprezentantul Biroului OMS la Chişinău, Igor Pokanevych, au reiterat importanţa vaccinului în lupta împotriva COVID-19, încurajând crearea a cât mai multor tipuri de vaccin, transmite Agerpres.
Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI), OMS, UNICEF şi Coaliţia pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producţia şi accesul echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19.