Procesul dintre Rompetrol şi România continuă la Washington, după respingerea excepţiei statului

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 mai 2008

Procesul dintre Rompetrol şi România continuă la Washington, după respingerea excepţiei statului

Procesul intentat de Grupul Rompetrol statului român la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Investiţionale al Băncii Mondiale (ICSID) de la Washington va continua, după ce curtea americană a respins, pe 18 aprilie, o excepţie ridicată de avocaţii statului român.

Excepţia ridicată de avocaţii statului român se referă la competenţa ICSID Washington de a judeca litigiul cu care a fost învestit de Grupul Rompetrol.

Astfel, avocaţii statului au invocat faptul că, de fapt, în această cauză, nu ar fi vorba de o nerespectare a drepturilor Grupului Rompetrol, ci de o problemă de natură penală pe care o are preşedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

În hotărârea ICSID din 18 aprilie, se arată că membrii curţii au decis să amâne discuţia pe celelalte excepţii ridicate de România pentru momentul când se vor pronunţa pe fondul litigiului.

Avocaţii României mai ceruseră Centrului de la Washington să se pronunţe atât pe admisibilitatea în principiu a unei astfel de acţiuni, cât şi pe excepţia abuzului de drept a Grupului Rompetrol.

În ceea ce priveşte admisibilitatea în principiu, avocaţii României au arătat că, plecând de la susţinerile avocaţilor Rompetrol, problema ar fi trebuit adusă în faţa ICSID după rezolvarea litigiilor existente în justiţia română.

Procesul dintre România şi Grupul Rompetrol a început în 2006, atunci când părţile au fost de acord, potrivit procedurii existente la Washington, cu modul cum s-a constituit completul ICSID. În septembrie 2007, s-au discutat excepţiile, iar pe 18 aprilie curtea s-a pronunţat.

Potrivit procedurii ICSID, Centrul urmează să stabilească acum o dată la care părţile se vor prezenta pentru a stabili ce ar mai fi de făcut în acest dosar.

În decembrie 2005, firma internaţională de avocatură Salans a iniţiat pentru Grupul Rompetrol N.V. cu sediul în Olanda (TRG) procedurile de arbitraj internaţional împotriva Guvernului României la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Investiţionale al Băncii Mondiale (ICSID) cu sediul la Washington D.C, ca urmare a eşuării negocierilor cu Guvernul de la acel moment.

Solicitările TRG către ICSID se bazează pe posibila nerespectare de către Executivul de la Bucureşti a drepturilor fundamentale şi de protecţie datorate TRG, conform prevederilor Tratatului Bilateral de Investiţii dintre Olanda şi România.

Pe data de 8 decembrie 2005, Guvernul României a respins cererile de despăgubire formulate de Grupul Rompetrol cu privire la pierderile înregistrate ca urmare a permanentei hărţuiri judiciare şi administrative la care ar fi fost supusă atât compania, cât şi unii dintre directorii acesteia de instituţiile de stat şi de reprezentanţii procuraturii, pe parcursul ultimilor ani. TRG ar fi înregistrat serioase pierderi financiare, estimate astăzi la peste 100 milioane USD, şi susţine că atât investigaţiile, cât şi acuzele aduse sunt nefondate şi au la bază motivaţii politice.

Procurorii au finalizat, în data de 8 septembrie 2006, urmărirea penală în dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital, şi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru şapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru: iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis în judecată în aceeaşi cauză alte 11 persoane, printre care şi patru reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb