Profesorii şi învăţătorii din învăţământul în limbă germană primesc indemnizaţii de la Bundestag

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 ianuarie 2015

Profesorii şi învăţătorii din învăţământul în limbă germană primesc indemnizaţii de la Bundestag

Acestea vor fi acordate prin intermediul Fundaţiei Saxonia din Braşov

Parlamentul German (Bundestagul) a aprobat alocarea unei sume de 750.000 de euro pentru a finanţa învăţământul în limbă germană din România, la solicitarea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Solicitarea a fost făcută după ce s-a constatat că învăţământul cu predare în limba germană se confruntă cu o gravă criză de cadre didactice care să poată preda în această limbă. Lipsa de dascăli în sistemul de învăţământ în limba germană este mult mai problematică decât cea generală din România, întrucât absolvenţii de facultate cunoscători ai limbii germane găsesc, tocmai datorită cunoştinţelor de limbă germană, locuri de muncă mult mai bine plătite în industrie şi în alte domenii ale economiei decât cele din învăţământ. Astfel, a devenit aproape imposibilă angajarea unor profesori tineri pentru discipline de bază cum ar fi matematica, fizica, chimia, dar şi pentru celelalte discipline.

Pe de altă parte, interesul părinţilor de a-şi înscrie copiii în clasele cu predare în limba germană nu s-a diminuat, ci dimpotrivă - în ultimii ani chiar a crescut.

În aceste condiţii, reprezentanţii FDGR au ajuns la concluzia că singura posibilitate pentru a evita colapsul sistemului de învăţământ în limba germană şi a determina tinerii cunoscători ai acestei limbi să dorească să devină cadre didactice constă în acordarea unei indemnizaţii celor care predau în limba germană şi în finanţarea cursurilor de perfecţionare. Măsura este justificată şi prin faptul că pentru cei mai mulţi dintre absolvenţii de facultate în limba germană nu este limba maternă, iar predarea în această limbă necesită o calificare superioară.

Suma solicitată va fi acordată sub forma unei indemnizaţii cadrelor didactice care predau în limba germană în unităţile şcolare care, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, fac parte din sistemul de învăţământ de stat în limbile minorităţilor naţionale, şi în care se predă limba germană după programa de germană ca limbă maternă. Vizaţi sunt învăţătorii şi profesorii de gimnaziu şi de liceu.

Indemnizaţiile vor fi acordate prin intermediul Fundaţiei Saxonia din Braşov, pe bază de cerere, la care se anexează acte doveditoare. Modul de solicitare şi de derulare al programului vor fi făcute publice în curând.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca injghebez o fanfara saseasca putem cere si noi subventii? vom canta osanale peste tot. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb