Profiland-Intfor investeşte peste cinci milioane euro într-o fabrică de biodiesel

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 mai 2007

Grupul de firme specializate în produse metalurgice Profiland-Intfor investeşte peste cinci milioane de euro pentru înfiinţarea unei rafinării biodiesel cu o capacitate de aproximativ 70.000 de tone de motorină ecologică pe an, a anunţat, marţi, compania.

Fabrica de motorină ecologică este realizată după un proiect 100% românesc, utilizând echipamente produse, în mare parte, în România. Fabrica funcţionează cu o instalaţie cu flux continuu şi are o capacitate de 200 de tone de biodiesel pe zi, ceea ce înseamnă că va produce în jur de 70.000 de tone de motorină ecologică pe an. Fabrica va avea între 30 şi 50 de angajaţi şi va intra în funcţiune în acest an.

"În perioada decembrie 2005-ianuarie 2006, am achiziţionat un brevet de invenţie a tehnologiei fabricaţiei produsului biodiesel de la un grup de cercetători români. Această echipă a pus la punct o tehnologie de esterificare a acizilor graşi, a uleiurilor vegetale, iar în urma acestui proces tehnologic se obţine biodiesel, un produs asemănător cu motorina, respectiv cu parametrii şi caracteristicile tehnice pe care le are motorina obţinută din petrol", a declarat administratorul grupului de firme Profiland-Infor, Andrei Lişinschi.

Pentru a asigura materia primă impusă de capacitatea de producţie a fabricii sunt necesare în jur de 30.000 de hectare cultivate cu rapiţă şi floarea-soarelui. În prezent, în judeţul Galaţi, 16.000 ha de teren agricol sunt cultivate cu rapiţă, dublu faţă de anul trecut şi 25.000 ha cu floarea-soarelui, cu 58% mai puţin faţă de 2006.

Costurile cu materia primă sunt estimate la 3,5 milioane de euro pe lună. "O dată ce porneşte fabrica, vom fi nevoiţi să încurajăm producătorii agricoli să-şi cultive suprafeţele lor de teren cu rapiţă şi floarea-soarelui în cantităţi cât mai mari, pentru că vom fi un consumator foarte mare. Vom încuraja producătorii agricoli, oferindu-le un preţ mai bun pentru culturile respective în comparaţie cu alte culturi", a spus Andrei Lişinschi.

Segmentul de clienţi căruia i se adresează fabrica este constituit din marii producători de produse petroliere din Europa, care sunt obligaţi să amestece motorina obţinută din petrol cu motorina ecologică, cantitatea de biodiesel impusă de normele europene fiind de 5,5%. În opinia administratorului Profiland-Intfor, piaţa biodieselului va cunoaşte o dezvoltare rapidă în următorii cinci ani, când se aşteaptă o creştere până la 12,5% a proporţiei de motorină ecologică în produsul finit.

Grupul de firme Profiland-Intfor cuprinde două unităţi de producţie industrială, SC Profiland SRL şi SC Intfor SA, specializate în fabricarea produselor metalurgice, şi o unitate emitentă de tichete de masă, SC Proserv SRL. Grupul este condus de omul de afaceri Andrei Lişinschi, care figurează în Top 300 - Cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 11 milioane de dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cunosc investitiile acestui galatean si merita numai cuvinte de lauda.speram ca orasul galati sa infloreasca .tot respectul pentru aceste companii si pentru oamenii care realizeaza locuri de munca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb