Profitul net al BRD a scăzut cu 38,6% în primul trimestru

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 mai 2011

Profitul net al BRD a scăzut cu 38,6% în primul trimestru
  • document ataşat grafic BRD
    apasă aici pentru a descărca.

    Profitul net al BRD Groupe Société Générale a scăzut la aproximativ 122 milioane de lei, în trimestrul I al acestui an, de la 199 milioane lei în trimestrul I al anului trecut, şi res-pectiv, 210 milioane de lei în trimestrul I din 2009, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

    Rezultatele financiare realizate de BRD reflectă menţinerea la un nivel scăzut a activităţii economice, precum şi stagnarea cererii de servicii bancare, potrivit reprezentanţilor băncii.

    Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", este de părere că scăderea de profit urmează trendul din trimestrele anterioare în care nu doar BRD, ci întreg sistemul bancar autohton a avut mult de suferit de pe urma performanţelor nesatisfacătoare ale economiei noastre.

    Domnia sa ne-a declarat: "În contextul îmbunătăţirii considerabile a percepţiei de risc a investitorilor străini şi autohtoni pentru România (vizibilă în evoluţia pozitivă a monedei naţionale şi a ratelor de dobândă, dar şi a estimărilor pozitive referitoa-re la evoluţia economiei autontone şi ieşirea din recesiune), scăderea de profit publicată de BRD vine oarecum surprinzător pentru investitori". Nicu Grigoraş a adăugat că tendinţa de scădere a profitabilităţii ne poate arăta că economia nu a ieşit încă din recesiune, că se află pe drumul cel bun, dar mai este nevoie de câteva trimestre pentru a putea afirma cu tărie că a trecut criza.

    Venitul net bancar a scăzut la 787 milioane lei în primele trei luni din 2011, faţă de 915 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Profitul brut din exploatare a scăzut la 443 milioane lei, faţă de valoarea de 570 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Volumul total al creditelor acordate a scăzut cu circa 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 32,4 miliarde lei. Astfel, creditele pentru persoane fizice au scăzut cu aproximativ 1% şi au ajuns la 15,5 miliarde lei, în timp ce creditele acordate persoanelor juridice au scăzut cu 1%, soldul fiind de 16,8 miliarde lei.

    Depozitele totale au ajuns la peste 29 miliarde lei la 31 martie 2011, fiind în scădere cu circa 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Cheltuielile generale ale băncii au scăzut cu 1% faţă de trimestrul I 2010, iar coeficientul de exploatare (n.r. raportul între cheltuielile generale şi venitul net bancar), a atins 43,6%, pe fondul scăderii venitului net bancar.

    Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", este de părere că rezultatele BRD pentru primul trimestru din 2011 constituie o consecinţă a înregistrărilor reevaluării garanţiilor şi a creşterii provizioanelor, comparativ cu acelaşi trimestru din 2010.

    Domnia sa ne-a declarat: "Pe termen scurt, fundamental ar trebui să asistăm la o depreciere a acţiunilor BRD, însă tendinţa de reducere a cos-tului cu riscurile care se păstrează, precum şi o îmbunătăţire a activităţii de creditare, determină o perspectivă pozitivă într-un scenariu economic ce pare să devină favorabil".

    Anul acesta, BRD va oferi acţionarilor săi dividende în valoare brută de 0,17957 lei/acţiune, adică 25% din profitul net din 2010. În 2009, valoarea dividendelor a fost 0,27947 lei /acţiune. Conform hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor, sunt îndreptăţiţi să încaseze dividende aferente anului 2010 acţionarii înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 3 mai 2011.

    BRD face parte din Grupul financiar francez Société Générale, care este cel mai mare acţionar al băncii, cu 59,3% din capitalul social, în timp ce societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) deţin împreună circa 22% din titluri. În luna februarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ieşit din acţionariatul BRD şi a vândut pachetul de 5% din acţiunile băncii.

    BRD are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB, de circa 10,24 miliarde lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    12 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9742
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
    Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb