Profitul "Petrom" a bătut aşteptările: 807 de milioane lei, în T1

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 10 mai 2010

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Vom continua programul amplu de investiţii, axat, în proporţie de 50%, pe explorare şi producţie".

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Vom continua programul amplu de investiţii, axat, în proporţie de 50%, pe explorare şi producţie".

Analiştii: Rezultatele pe trimestrul întâi au fost excepţionale

Cea mai mare companie autohtonă, Petrom, a înregistrat, în primele trei luni ale anului, un profit net de 807 milioane lei, cu 150% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor întocmite după standardele IFRS.

Mariana Gheorghe, directorul general al companiei a declarat: "În primul trimestru al anului 2010 am reuşit să continuăm îmbunătăţirea constantă a rezultatelor noastre, în pofida mediului de activitate dificil, în care efectele obişnuite ale sezonalităţii au fost amplificate de recesiunea economică".

Potrivit acesteia, Petrom îşi va continua programul amplu de inves-tiţii, axat, în proporţie de 50%, pe explorare şi producţie, urmărind, totodată, implementarea în timp util a majorării capitalului social, aprobată de acţionari, luna trecută.

Analiştii spun că rezultatele au fost foarte bune, reuşind să atenueze declinul din prima parte a zilei de vineri a cotaţiei Petrom.

"Deşi Bursa a înregistrat corecţii accentuate în şedinţa de tranzacţionare de vineri, totuşi s-a putut observa că rezultatele au mai atenuat căderile acţiunilor SNP, acestea reuşind să revină spre nivelul de referinţă la finalul şedinţei", ne-a explicat Mihai Chişu, broker în cadrul IFB Finwest.

Acţiunile companiei au înregistrat, vineri, o depreciere sensibilă de 0,33%, la 0,30 lei/titlu.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", ne-a explicat că rezultatele financiare raportate de OMV Petrom peste aşteptări se datorează creşterii preţului petrolului şi restructurării companiei pe parcursul ultimilor ani.

De asemenea, Daniela Mândru, analist în cadrul Alpha Finance, ne-a explicat că profitul Petrom a fost peste estimările sale, mai ales pe partea de Rafinare şi Marketing, subliniind că perspectivele companiei sunt foar-te bune în 2010.

"Trimestrul următor nu va mai fi însă la fel de bun, din pricina sezonalităţii", a mai punctat doamna Mândru.

Vânzările totale ale "Petrom" s-au majorat cu 2% în primul trimestru din acest an, la 3,93 miliarde lei, comparativ cu încasările din perioada similară a anului trecut, de 3,87 miliarde lei.

Personalul Petrom s-a redus cu circa 20% în ultimul an, până la 27.626 de angajaţi, valoare consemnată la finele trimestrului întâi, de la 34.013 angajaţi în T1 2009.

În primul trimestru al acestui an, rezultatele Petrom au fost influenţate de evoluţia pozitivă a preţului la ţiţei. Preţul ţiţeiului Ural, preţul de referinţă pentru România, a fost cu 72% mai mare faţă de T1 2009, contrabalansând impactul negativ al marjelor de rafinare mai mici, comparativ cu T1 2009.

EBIT-ul (n.r. profitul brut din exploatare) grupului a înregistrat valoarea de 947 milioane de lei, cu mult peste nivelul din primul trimestrul al anului 2009. Rezultatul financiar net a fost de 14 milioane de lei, mai mic decât în primele trei luni ale anului trecut, din cauza creşterii costurilor de finanţare.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în vreme ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

"Petrom" este listată la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul SNP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb