Profitul Romgaz (SNG) a scăzut anul trecut cu 16%, la 1,18 miliarde de lei (265,7 milioane euro), după ce temperaturile mai ridicate din timpul iernii şi cererea mai mică din industria chimică au redus livrările de gaze naturale, iar afacerile companiei au consemnat un declin de 9,8% faţă de 2014, potrivit unui raport al companiei, remis BVB.
Pentru 2014, Romgaz a raportat un profit de 1,4 miliarde de lei, cu 225 milioane de lei mai ridicat decât cel din 2015.
Compania a decis ca profitul net de repartizat acţionarilor pentru anul 2015 să fie suplimentat cu aproximativ 200 milioane de lei, precizează sursa citată.
"Pentru determinarea profitului net de repartizat, profitul net al anului 2015 va fi majorat cu valoarea amortizării mijloacelor fixe, valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe scoase din funcţiune şi a lucrărilor abandonate care au fost finanţate din cota de cheltuieli necesare dezvoltării şi modernizării producţiei de gaze naturale, conform Hotararii Guvernului 168/1998, în sumă estimată de 200 milioane lei", se arată în raportul anual preliminar, publicat luni de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cifra de afaceri estimată pentru 2015 este de 4,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,8% faţă de 4,49 miliarde de lei în 2014, în principal ca urmare a diminuării cantităţilor livrate, din cauza reducerii cererii de consum, în condiţiile creşterii preţului mediu de livrare, se mai arată în raport.
Evoluţia nefavorabilă a consumului de gaze naturale în România a fost cauzată de înregistrarea unor temperaturi medii mai mari faţă de perioadele anterioare, precum şi de scăderea drastică a cererii de consum din industria chimică (îndeosebi din industria îngrăşămintelor), se arată în raport. În 2015, Romgaz a avut o cotă de piaţă de 45% din consumul total de gaze naturale al României, informează sursa citată.
Nivelul de producţie înregistrat, de 5,56 miliarde de metri cubi a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a producţiei în cadrul principalelor zăcăminte, realizarea operaţiilor de reparare şi recompletare la un număr de 183 de sonde, instalarea unor noi capacităţi de comprimare gaze şi punerea în exploatare a unor zacaminte noi.
"Rezultatele au fost totuşi afectate de cererea slabă de gaze naturale, în special în trimestrele doi şi patru, fapt care a determinat înregistrarea unui declin de aproximativ 1,8% comparativ cu anul precedent", notează Romgaz.
Investiţiile totale realizate au fost în valoare de 925 milioane de lei, mai mici decat cele din 2014 (când s-au situat la 1,086 miliarde de lei), ca urmare a scăderii investiţiilor specifice şi amânării unor lucrari.
În cadrul activităţii de explorare (onshore) au fost finalizate lucrările de achiziţie seismică 3D (realizarea ultimilor 900 kilometri pătraţi dintr-un total de 4.000 kilometri pătraţi) angajate în faţă statului român, continuate lucrările de evaluare şi dezvoltare, prin forajul a zece sonde, pentru valorificarea unei resurse contingente cumulate de circa 4,5 miliarde de metri cubi şi realizarea unui număr de foraje de explorare care au permis punerea în evidenţă şi verificarea (pozitivă) a unei resurse prospective (P 50) de circa 12 miliarde de metri cubi, se arată în raportul anual preliminar, publicat luni de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Totodată, urmare a lucrărilor desfăşurate în perimetrul offshore Trident, din Marea Neagră, a fost evidenţiat un zăcământ de gaze naturale ale cărui rezerve pot depăşi 30 miliarde de metri cubi.
Compania este controlată de statul român, cu o participaţie de 70%, restul titlurilor fiind în posesia altor acţionari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 15.02.2016, 17:30)
Daca cele relatate se vor confirma......inseamna ca profitul brut repartizat /actiune va fi de 3,08 lei/actiune,,,,si avand in vedere impozitul de 5 %...rezulta un net de 2,92 lei/actiune...mai mare decat cel din anul financiar 2014 care era de 2,65 net...cu 10 % mai mare.
Deci cel mai mare profit net/actiune dat de SNG dela aparitia lui pe bursa,