PROGNOZA DE IARNĂ A COMISIEI EUROPENE Economia României va înregistra o creştere de 3,8% în 2021 şi de 4% în 2022

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 februarie 2021

Economia României va înregistra o creştere de 3,8% în 2021 şi de 4% în 2022

Comisia Europeană estimea­ză că România va înregis­tra un ritm de creştere economică de 3,8% în 2021 şi de 4% în 2022, potrivit previziunilor economice de iarnă ale executivului european. Comisia se aşteaptă ca consumul privat (principala componentă a PIB) să-şi revină puternic din cea de-a doua jumătate a acestui an în contextul efectelor campaniei de vaccinare asupra redeschiderii unor activităţi economice afectate până acum de restricţii. "Consumul este aşteptat să rămână robust în 2022", arată Comisia.

Investiţiile vor rămâne şi ele puternice, potrivit executivului european, fiind susţinute de sectorul construcţiilor. Redresarea economică este sprijinită inclusiv de costurile mici de finanţare. Exporturile sunt aşteptate să-şi revină în contextul îmbunătăţirii condiţiilor economice ale principalilor parteneri comerciali ai României. Totuşi, contribuţia netă a exporturilor la creşterea economică va rămâne negativă pe orizontul următorilor cel puţin doi ani.

Comisia arată că prognoza nu ia în considerare cheltuieli viitoare asociate Planului de recuperare şi rezilienţă care pune la dispoziţie aproape 30 de miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde, infrastructură, cercetare şi inovare şi aşa mai departe. Comisia notează de asemenea că este nevoie de o implementare rapidă a Planului de Recuperare şi Rezilienţă şi de îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice, situaţia riscuriilor la adresa României fiind una favorabilă.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor de consum, Comisia estimează că în 2021 se va înregistra o uşoară creştere a ratei inflaţiei la 2,6% pe seama creşterii preţurilor la ţiţei şi la energia electrică (ca urmare a liberalizării pieţei pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie).

Rata inflaţiei în 2022 este estimată să înregistreze apoi o uşoară scădere la 2,4%, în intervalul BNR de 2,5% plus/minus 1 punct procentual.

Totodată, Comisia Europeană estimează că economia zonei Euro va creşte cu 3,8 % atât în 2021, cât şi în 2022, iar pe total UE va creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9 % în 2022.

De menţionat şi faptul că Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză anticipează o revenire pe plus a economiei în 2021, cu un avans al PIB de 4,3%, în ciuda unei uşoare contracţii anticipate pentru primul trimestru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este aberant!!!!!

    Trendul este descendent!!! 

    Nu o sa mai atinga pre curand ROMANIA 4%!!!! 

    Graficul ala este limitat... va recomand sa mergeti pe firul istoric.. si o sa vedeti trendul real descendent (nu ascendent)....  

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb