Prognozele FMI privind economia taie din cursul euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2012

Moneda unică - sub 1,30 dolari

Euro s-a depreciat faţă de dolar săptămâna trecută, pe pieţele externe, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei globale.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat, într-un raport dat publicităţii recent, că economia zonei euro va creşte cu 0,4% în 2012 - previziune cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât cea lansată în iulie. Mai mult, estimarea a fost redusă semnificativ pentru anul viitor: avans economic de numai 0,2% în uniunea monetară, faţă de 0,7%, cât preconiza Fondul anterior.

Conform raportului FMI, economia mondială va consemna un avans de 3,3% în 2012, acesta urmând să fie cel mai lent ritm de expansiune de după recesiunea din 2009. În iulie, FMI preconiza că economia globală va creşte cu 3,5% anul acesta.

Pe de altă parte, FMI a atras atenţia că Grecia ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru atingerea ţintelor fiscale stabilite, ceea ce a avut un impact negativ asupra dinamicii euro. La fel, evoluţia monedei unice a fost influenţată de retrogradarea Spaniei de către agenţia de evaluare Standard & Poor's.

Euro a scăzut cu 0,7% în intervalul 8-12 octombrie, încheind săptămâna cu un curs de 1,2951 dolari pe piaţa din New York. Deprecierea a urmat unui avans de 1,4% consemnat în săptămâna anterioară. Menţionăm că, săptămâna trecută, moneda împărţită de 17 state europene a coborât până la 1,2826 dolari, acesta fiind cel mai redus curs înregistrat după 1 octombrie.

Analiştii anticipează că euro va continua să scadă în perioada următoare, faţă de dolar.

Agendă FMI - BM pentru criza datoriilor

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, reuniţi la finele săptămânii trecute la Tokyo, în cadrul adunării anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, au adoptat o listă de politici destinate rezolvării problemelor datoriilor din Europa şi Statele Unite, angajându-se să analizeze progresele înregistrate după şase luni.

Agenda globală prevede, printre altele, lansarea programului Băncii Centrale Europene de achiziţii de obligaţiuni şi rezolvarea aşa-numitului "vârf fiscal" din SUA, care presupune reduceri automate de cheltuieli şi majorări de taxe ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, dacă Congresul nu va acţiona.

Directorul general al FMI, Chris-tine Lagarde, a declarat că statele membre au reuşit să-şi limiteze divergenţele în privinţa aplicării strategiei.

"Nu a existat nicio obiecţie faţă de recomandarea pe care am oferit-o statelor membre, şi anume «ACŢIONAŢI!»", a spus Lagarde, adăugând: "Poate că nu am fost de acord asupra tuturor aspectelor, însă consider că există un consens general că o acţiune colectivă va aduce rezultate".

Liderii finanţelor mondiale au făcut apel la măsuri rapide şi eficace pentru stimularea creşterii economice şi recâştigarea încrederii investitorilor.

FMI: "Creşterea globală a încetinit şi există, în continuare, incertitudini substanţiale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb