Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu salută propunerea Comisiei Europene (CE) de a sprijini producătorii agricoli prin programele de distribuire a fructelor şi laptelui în şcoli. CE vrea să revizuiască schema privind aceste bunuri, pentru o mai bună funcţionare, precum şi ca să sprijine fermierii europeni în contextul embargoului impus de Rusia.
Intenţia a fost anunţată de comisarul european pentru Agricultură, într-o discuţie cu eurodeputatii socialişti din comisia de resort a Parlamentului European, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Programele cu finanţare europeană prin care copiii primesc gratuit fructe şi lapte în şcoli au nevoie de revizuire, în primul rând ca să elimine toate dificultăţile administrative cu care se confruntă acum autorităţile naţionale şi locale, consideră Daciana Sarbu.
Dar nu acesta este singurul motiv pentru care Comisia acţionează acum. Eurodeputatul PSD a explicat: "Embargoul rusesc afectează producătorii agricoli europeni, inclusiv pe cei români, atât din cauza faptului că nu mai pot exporta în Rusia, dar şi pentru că pe piaţa europeană există un surplus de produse agricole ce, în mod normal, ar fi ajuns pe piaţa rusă. Acest lucru înseamnă scăderea preţurilor şi, implicit, dificultăţi majore pentru fermieri. Comisia Europeană ia în calcul acum să folosească schema de distribuire în şcoli a laptelui şi fructelor, pentru a direcţiona acest surplus de producţie şi, astfel, pentru a limita impactul negativ asupra agricultorilor europeni. Deocamdată, este o măsură aflată în evaluare, şi nu o decizie fermă. Se doreşte o stimulare a programului, probabil prin mărirea finanţării, pentru a impulsiona folosirea schemei, care este voluntară, şi nu obligatorie, pentru statele membre".
Daciana Sârbu a mai comentat: "Este important pentru noi, europarlamentarii, să avem un dialog bun şi să găsim susţinere pentru proiectele noastre în cadrul Comisiei Europene. Eu am solicitat în mai multe rânduri revizuirea acestei scheme, atât pentru a a sprijini producătorii locali, dar şi pentru o mai bună implementare, astfel încât ea să-şi atingă scopul - să ajute copiii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase".
Agricultura ecologică a fost altă temă discutată la această întrevedere, Daciana Sârbu amintind că Phil Hogan (comisarul europeană pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) şi-a exprimat dorinţa de a fi obţinut un acord pe noul regulament privind agricultura bio până la 15 iunie 2015.