Ţara noastră dispune de resurse energetice care îi pot permite să devină principalul producător şi furnizor regional de energie, potrivit programului politic pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, săptămâna viitoare.
Documentul transmite că potenţialul de resurse poate fi sporit prin punerea în exploatare a noilor perimetre pentru valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi din zona platoului continental al Mării Negre şi a celor de mare adâncime, iar operatorul pieţei de energie, OPCOM, poate deveni o bursă regională de energie.
În plus, România reprezintă "un potenţial rezervor de alimentare cu gaze naturale pentru regiune, în cadrul Uniunii Europene, precum şi către Republica Moldova, Ucraina şi Turcia".
"Reţelele de transport al energiei electrice şi gazelor naturale se vor dezvolta pentru creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine. Piaţa de energie electrică şi gaz a României se va integra în proiectul pieţei unice europene, prin cuplarea cu pieţele dezvoltate ale ţărilor vecine şi membre ale Uniunii Europene", se arată în programul de guvernare.
Legat de energia regenerabilă, ţara noastră va urmări îndeplinirea angajamentului asumat ca membră a Uniunii Europene, de atingere a 24% din consumul total de energie din surse regenerabile până în anul 2020.
"Principiul de bază al dezvoltării producţiei de energie din surse regenerabile este sustenabilitatea bonificaţiei acordate. Stabilirea surselor regenerabile de energie trebuie încurajate ţinând cont de tehnologiile existente, resursele locale încă nevalorificate, potenţialul de stimulare a altor sectoare economice, efectele asupra balanţei comerciale", mai transmite programul.
Executivul are în vedere şi valorificarea terenurilor degradate prin culturi de plante energetice, încurajarea culturilor pentru producţia de biocombustibili, extinderea producţiei de biogaz şi a capacităţilor de cogenerare care foloseşte biogaz şi biomasă şi alimentarea zonelor rurale izolate cu generatoare eoliene sau microhidrocentrale.