Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti (ANCAB), va acţiona pe toată durata ploilor cu toate resursele de personal şi de utilaje disponibile, pentru a limita cât mai mult neplăcerile cauzate bucureştenilor. Astfel, vor fi utilizate pe durata precipitaţiilor: 15 autocurăţitoare de mare capacitate, 40 de autoutilitare cu pompe, 120 de persoane, informează reprezentanţii companiei.
De asemenea, pentru rezolvarea mai rapidă a sesizărilor transmise de locuitorii Capitalei, va fi suplimentat numărul de operatori din Call Center, precum şi numărul dispecerilor care coordonează activităţile de intervenţie în sistemul de canalizare.
Echipele Apa Nova vor acţiona prioritar în următoarele zone în care este posibil să se producă acumulări de apă importante:
Şos. Bucureşti-Ploieşti, B-dul Poligrafiei, în zona pasajului Jiului, Intersecţia Şos. Colentina cu Str. Doamna Ghica, Intersecţia B-dul Ferdinand cu Şos. Mihai Bravu, Intersecţia Şos. Fundeni cu Str. Maior Vasile Băcilă, Intersecţia B-dul Camil Ressu cu Str. Fizicienilor, Intersecţia B-dul Theodor Pallady cu Str. Papahagi Pericle, Intersecţia B-dul Metalurgiei cu Str. Dimitrie Brumărescu, Str . Mitropolit Filaret, Intersecţia B-dul Gheorghe Şincai cu Calea Văcăreşti, B-dul Tineretului, Str. Turnu Magurele, Str. Mihai Sebastian, Calea Giuleşti.
Pe parcursul următoarelor zile, este posibil să cadă averse torenţiale cu cantităţi de apă ce pot depăşi 50-60 l/mp în intervale scurte de timp, conform prognozelor meteo. Severitatea prognozei este cu atât mai relevantă dacă se compară valorile prognozate cu media multianuală a lunii iulie, care este de 60 l/mp. Astfel, sistemul de canalizare al Capitalei, construit în cea mai mare parte după specificaţii de acum câteva zeci de ani şi cu anumite segmente mai vechi de o sută de ani, va funcţiona la capacitate maximă, fapt ce ar putea conduce, temporar, la unele acumulări de apă pe carosabil, în anumite zone, sau chiar inundarea unor subsoluri. Dacă vor apărea, acestea situaţii vor fi, cel mai probabil, cauzate de depăşirea capacităţii proiectate a sistemului de canalizare sau lipsa vanelor şi clapetelor contra refulării pe racordurile imobilelor, aşa cum prevede Ordinul 88/2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
ANCAB întreprinde măsuri continue pentru modernizarea şi menţinerea în parametrii optimi a reţelei de canalizare. Astfel, Apa Nova realizează un intens program preventiv de curăţare şi inspectare video şi, după caz, de deblocare a canalizării. De la debutul anului 2017 şi până în prezent au fost întreprinse următoarele acţiuni preventive: 7.800 de guri de scurgere curăţate, 92.000 m de canale de serviciu curăţate, 5.300 m de canale colectoare (dimensiuni mari) curăţate, 31.000 m de inspecţii video şi deblocări ale canalizării.
Ca parte a programului de investiţii în modernizarea reţelelor, ANCAB are în curs de realizare proiectul de reabilitare a colectorului principal situat pe Şoseaua Mihai Bravu, colectorul B5, cu dimensiuni 180/270 cm.
Mai mult, chiar dacă nu intră în responsabilităţile sale, Apa Nova desfăşoară un program de consiliere gratuită a proprietarilor de imobile prin care îi asistă pe aceştia în alegerea şi montarea corectă a clapetelor anti-refulare.
Nu în ultimul rând, cu ajutorul partenerilor din media, ANCAB derulează frecvent acţiuni de informare/educare a clienţilor cu privire la modul corect de utilizare a reţelei de canalizare.