PROIECT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ Statul vrea să împrumute Institutul Cantacuzino cu 33 de milioane de lei

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 30 aprilie 2015

Statul vrea să împrumute Institutul Cantacuzino cu 33 de milioane de lei

Guvernul vrea să salveze Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", printr-un ajutor de stat individual de peste 33 milioane de lei şi o amânare la plata obligaţiilor fiscale de la ANA, potrivit unui proiect de ordonanţă de ugenţă (OUG) publicat pe site-ul Ministerul Educaţiei.

Documentul menţioneazp ca institutul trebuie să prezinte "un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung" şi "care să fie notificat Comisiei Europene".

În OUG scrie că pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul "Cantacuzino" să intre în faliment, ceea ce ar însemna imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune un ajutor de stat individual în scopul acoperirii necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordarea ajutorului de stat. Banii ar acoperi plata datoriilor Institutului "Cantacuzino" către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi furnizorii de utilităţi.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă Institutului "Cantacuzino" sub următoarele forme: 1. Un împrumut în sumă de 33.850.327 lei, pe care Institutul îi va da înapoi cu dobândă. 2. O amânare la plată a taxelor şi impozitelor la ANAF.

De asemenea, în proiectul de OUG se mai menţionează că trebuie luate "măsuri financiare pentru reluarea activităţii de producţie de vaccinuri" la "Cantacuzino".

În termen de şase luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, institutul naţional trebuie să prezinte un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung a Institutului şi care să fie notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. Dacă nu va face asta la momentul respectiv, Institutul "Cantacuzino" va trebui să prezinte un plan de lichidare.

De asemenea, în proiectul de OUG se aduce aminte că Institutul "Cantacuzino" "este instituţie naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii publice care poate asigura vaccinurile de urgenţă necesare populaţiei, generând o relativă independenţă a României, din acest punct de vedere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb