Guvernul vrea să salveze Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", printr-un ajutor de stat individual de peste 33 milioane de lei şi o amânare la plata obligaţiilor fiscale de la ANA, potrivit unui proiect de ordonanţă de ugenţă (OUG) publicat pe site-ul Ministerul Educaţiei.
Documentul menţioneazp ca institutul trebuie să prezinte "un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung" şi "care să fie notificat Comisiei Europene".
În OUG scrie că pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul "Cantacuzino" să intre în faliment, ceea ce ar însemna imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune un ajutor de stat individual în scopul acoperirii necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordarea ajutorului de stat. Banii ar acoperi plata datoriilor Institutului "Cantacuzino" către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi furnizorii de utilităţi.
Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă Institutului "Cantacuzino" sub următoarele forme: 1. Un împrumut în sumă de 33.850.327 lei, pe care Institutul îi va da înapoi cu dobândă. 2. O amânare la plată a taxelor şi impozitelor la ANAF.
De asemenea, în proiectul de OUG se mai menţionează că trebuie luate "măsuri financiare pentru reluarea activităţii de producţie de vaccinuri" la "Cantacuzino".
În termen de şase luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, institutul naţional trebuie să prezinte un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung a Institutului şi care să fie notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. Dacă nu va face asta la momentul respectiv, Institutul "Cantacuzino" va trebui să prezinte un plan de lichidare.
De asemenea, în proiectul de OUG se aduce aminte că Institutul "Cantacuzino" "este instituţie naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii publice care poate asigura vaccinurile de urgenţă necesare populaţiei, generând o relativă independenţă a României, din acest punct de vedere".