PROIECT LEGISLATIV:  Sancţiuni penale pentru orice cantitate de lemn tăiat ilegal

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 11 martie 2020

Sancţiuni penale pentru orice cantitate de lemn tăiat ilegal

Orice tăiere ilegală de lemn, indiferent de cantitate, va fi calificată drept infracţiune la Codul Silvic, conform unui proiect legislativ iniţiat de Ministerul Mediului, a anunţat ministrul de resort Costel Alexe. În prezent, dacă sunt tăiaţi ilegal până în cinci metri cubi de lemn, această faptă este considerată contravenţie, lucru care a încurajat exploatarea ilegală a multor suprafeţe de pădure din ţara noastră.

Costel Alexe a declarat: "Dacă până acum, puteau fi tăiaţi ilegal cinci metri cubi şi fapta nu constituia infracţiune, ci doar contravenţie, odată cu implementarea viitorului act normativ, indiferent de valoarea prejudiciului produs, fapta va fi încadrată ca infracţiune şi persoana respectivă va fi pedepsită ca atare. Îmi doresc să înţeleagă toată lumea că legea este lege pentru toţi şi trebuie respectată. Sper să-I vedem cu cătuşele pe mâini pe toţi cei care vor mai avea de gând să taie ilegal sau să fure din pădurile României".

Prin modificarea Codului Silvic va fi schimbat şi modul de comercializare a materialului lemnos şi va fi luată în pază o suprafaţă totală de 200.000 de hectare de pădure.

Referitor la comercializarea materialului lemnos, ministrul de resort a spus: "În acest moment, materialul respectiv este comercializat ca lemn pe picior. Ne dorim ca această modalitate să fie schimbată şi să ajungem, aşa cum este în toate statele europene, să vindem lemn fasonat. Din datele pe care le avem, în prezent doar 33% din materialul lemnos din ţara noastră este vândut ca lemn fasonat, iar restul de 67% ca lemn pe picior. În trei, patru ani progresiv şi etapizat vom ajunge în rândul statelor europene şi astfel vom reuşi să reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu fac altceva decât să pună presiune pe pădurile României".

În legătură cu luarea în pază a unei suprafeţe de 200.000 de hectare de păduri, ministrul Costel Alexer a precizat că este vorba despre mai multe suprafeţe, fiecare având sub 30 de hectare, care, pe fondul lipsei pazei şi lipsei serviciilor silvice, sunt cele mai expuse la tăierile ilegale.

"Prin măsurile luate vom reda pădurii, rolul de recreere pe care îl are. Astfel, prin modificarea Codului Silvic vor fi posibile crearea de poteci şi alei, fără ca aceste suprafeţe să fie scoase din fondul forestier şi fără ca operaţiunile respective să implice tăierea unor arbori", a afirmat Costel Alexe.

Ministrul Mediului speră că prin implementarea rapidă a noilor măsuri va fi clasată procedura de infringement pe care Comisia Europeană a început-o împotriva României.

Costel Alexe s-a referit şi la proiectul legislativ depus de parlamentarii USR prin care se propune înfiinţarea, în cadrul Parchetului General, a unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Ministrul de resort a susţinut că în acest moment avem legislaţia necesară menită să protejeze şi să sancţioneze pe toţi cei care produc ilegalităţi sau fapte infracţionale în pădurile din ţară.

Costel Alexe a precizat: "Îmi doresc ca, pe lângă instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, toate celelalte instituţii - fie că sunt ale Ministerului de Interne sau ale Ministerului Justiţiei (Parchetul, Tribunalul,Judecătoria) - să-şi facă treaba. Dacă legislaţia pe care o avem nu este suficientă sau nu este bine aplicată pentru a-i pedepsi pe toţi cei care fură, putem lua în calcul şi alte modificări legislative sau, aşa cum au depus colegii de la USR, înfiinţarea acestei DNA al pădurilor".

Domnia sa a arătat că soluţia nu este înfiinţarea unei DNA pentru fiecare sector în parte - păduri, pietriş, ape sau deşeuri - ci existenţa unor procurori specializaţi pe infracţiunile de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb