Proiectele de investiţii care durează mai mult de un an vor avea şase etape

C.I.
Ziarul BURSA #Companii / 8 octombrie 2007

Derularea procesului investiţional pentru un proiect de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare prevede parcurgerea a şase etape. Guvernul a adoptat, în şedinţa de săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2006 privind finanţarea unor proiecte de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare. Potrivit actului normativ, proiectele de investiţii şi alte cheltuieli de investiţii considerate prioritare vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern, cu avizul prealabil al Ministerului Economiei şi Finanţelor. Prima etapă pentru derularea procesului investiţional este planificarea, în care se stabilesc proiectele de investiţii şi valoarea estimată a acestora, se fundamentează caracterul prioritar al proiectului de investiţii, se formulează cerinţa estimată de finanţare, se identifică principalele elemente de risc tehnic şi financiar, se identifică şi se cuantifică costurile estimate de finanţare.

Etapa a doua, de programare, avizare şi aprobare, constă în actualizarea informaţiilor rezultate în etapa de planificare, stabilirea valorii totale estimate a proiectului, în baza documentaţiilor tehnico-economice, respectiv a notelor de fundamentare, stabilirea profilului de finanţare multianual, stabilirea necesarului de credite multianuale, sursa de finanţare, tipuri de cheltuieli potrivit clasificaţiei bugetare, identificarea şi cuantificarea principalelor riscuri. Tot în această etapă se realizează iniţierea proiectului de hotărâre a Guvernului şi, ulterior, adoptarea acesteia.

Etapa de programare bugetară prevede ca ordonatorii principali de credite să deruleze activităţile necesare în vederea fundamentării şi cuprinderii în proiectul de buget anual a creditelor de angajament necesare contractării şi a creditelor bugetare necesare efectuării plăţilor. Această etapă se consideră încheiată când în Legea bugetului de stat, respectiv în ordonanţa Guvernului de rectificare a Legii bugetului de stat, după caz, a fost inclus obiectivul de investiţie pentru care se precizează în mod expres nivelul creditelor de angajament şi bugetare pentru fiecare an de derulare a finanţării.

Etapa de contractare a investiţiei şi a finanţării acesteia constă în atribuirea şi angajarea unuia sau mai multor contracte de achiziţie publică. A cincea etapă, cea de realizare a investiţiei, reprezintă totalitatea activităţilor desfăşurate de autoritatea contractantă şi MEF în vederea derulării activităţilor după momentul semnării contractului de furnizare până la momentul livrării investiţiei către beneficiar. Ultima etapă, de plată a investiţiei, reprezintă totalitatea activităţilor desfăşurate de către autoritatea contractantă, MEF, furnizor şi finanţator, din momentul livrării obiectivului de investiţie de furnizor beneficiarului, până în momentul plăţii tuturor obligaţiilor aferente documentaţiei tranzacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb