Proiectul Guvernului privind interzicerea în anumite condiţii a cumulului pensie-salariu, transmis în aprilie Parlamentului, a trecut de Senat prin adoptare tacită, informează NewsIn.
Prevederi pe acest subiect au fost incluse şi în Legea privind reorganizarea, pe care Executivul şi-a asumat-o marţi în faţa Legislativului.
Cele două proiecte prevăd că beneficiarii dreptului la pensie pot cumula pensia netă cu veniturile salariale, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.
Potrivit textului propus iniţial de Guvern şi transmis Parlamentului în sesiunea trecută, cei care cumulau pensia şi salariul aveau de ales între suspendarea plăţii sumei pensiei nete (aflată în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie) sau menţinerea pensiei şi încetarea raporturilor de muncă.
În schimb, textul pe care Executivul şi-a angajat răspunderea, marţi, prevede că persoanele care la data intrării în vigoare a Legii cumulează pensie cu salariu au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a acestei măsuri, să-şi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei (pe durata exercitării activităţii) şi încetarea raporturilor de muncă dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.
1. ve coruptie Dom'le, jaf cu acte'n regula!
(mesaj trimis de lascar divan în data de 17.09.2009, 08:32)
neconstitutionalitatea legii este flagranta! in plus, adoptarea tacita este primul semn ca puterea legislativa actuala are doua probleme mari: nu are sira spinarii si nu are proprietatea functiei cu care a fost insarcinata de "bobor". la cei 21.000 lei/luna (7000 indemnizatie + 14.000 suma forfetara), fara diurna de deplasare si fara indemnizatia de sedinta (2% din indemnizatie/zi pentru cei din provincie!), basca cheltuielile de cazare si de deplasare externa, sa ajungi si sa accepti cu nonsalanta, alaturi de camera deputatilor sa fii doar notarul Guvernului mi se pare un act de nesimtire crasa. n.b. vocabula forfetar nu se refera la variatia ori negocierea sumei, ci faptul ca peste 50% din ea se justifica printr-o simpla declaratie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2009, 12:09)
Niciun flagrant domnule, trebuia legiferat de mult acest lucru.
Acum problema este daca va fi si respectata/controlata/ sanctionata nerespectarea ei sau vor adopta tactica strutului ?