PROIECTUL NOII LEGI A ENERGIEI: Export de gaze restricţionat, profit limitat pentru "băieţii deştepţi"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 iunie 2012

Export de gaze restricţionat, profit limitat pentru "băieţii deştepţi"

Proiectul noii legi a energiei a fost aprobat, ieri, de Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor. Alături de prevederi importante privind liberalizarea pieţelor de electricitate şi gaze naturale, de prevederi care asigură accesul nediscriminatoriu şi transparent la energie, proiectul mai cuprinde câteva articole care au revoltat operatorii din piaţă.

Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, proiectul de act normativ impune restricţii la exportul de gaze naturale. Domnia sa a precizat că exportul de gaze va creşte gradual, odată cu liberalizarea pieţei gazelor: "Această prevedere nu contravine normelor europene. Comisia Europeană a agreat calendarul nostru privind liberalizarea pieţelor. Noi nu interzicem exportul, ci îl restricţionăm în funcţie de gradul de deschidere al pieţei. Când piaţa va fi total liberalizată, furnizorii vor putea exporta cât vor dori".

Iulian Iancu mai susţine că, după ce va intra în vigoare, noua lege va face imposibilă apariţia unor noi "băieţi deştepţi" instituind obligativitatea tranzacţionării transparente a energiei disponibile la producători. Domnia sa a subliniat că furnizorii care au, în prezent, contracte directe cu Hidroelectrica nu vor mai putea încasa un profit mai mare de 8% din totalul veniturilor.

"Dacă profitul lor va depăşi acest procent, diferenţa de bani va intra într-un fond special destinat siguranţei sistemului energetic naţional", a subliniat şeful Comisiei de Industrii.

Guvernul va publica graficul de liberalizare a pieţei

Graficul de liberalizare a pieţei de energie (gaze şi electricitate) va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, la propunerea ANRE, a mai declarat, ieri, Iulian Iancu. Domnia sa a dorit, astfel, să spulbere zvonurile potrivit cărora etapele liberalizării vor fi secrete, întrucât toate hotărâ-rile de Guvern sunt publicate obligatoriu în Monitorul Oficial. Deputatul Iancu a arătat că proiectul de lege a energiei prevede doar termenii generali ai liberalizării.

BRM nu va putea tranzacţiona energie pe piaţa angro

Proiectul de lege menţionat prevede tranzacţionarea angro, centralizată, a energiei doar pentru OPCOM, nu şi pentru Bursa Româ-nă de Mărfuri (BRM). Preşedintele Comisiei de Industrii a explicat: "BRM a solicitat să aibă posibilitatea să tranzacţioneze angro energia, invocând dreptul de a exista o concurenţă şi pe acest segment de piaţă ca în toate tipurile de pieţe de mărfuri. Dar piaţa de energie este atipică. Energia nu poate să aibă acelaşi tip de tratament ca alte mărfuri pentru că se produce şi se vinde instantaneu. În piaţa de energie se urmăreşte aducerea tuturor jucătorilor la aceeaşi masă, în acelaşi ring tocmai pentru a avea un preţ de referinţă corect".

Domnia sa a adăugat că fiecare stat membru UE trebuie să aibă o singură piaţă de energie, con-form unei decizii, de anul trecut, a Consiliului Europei. În plus, Consiliul a mai stabilit premisele constituirii unor pieţe regionale, care apoi, unite, să poată forma piaţa unică europeană. Potrivit domnului Iancu, toate guvernele, inclusiv cel actual, şi-au asumat existenţa unei singure burse naţionale de energie. Astfel, BRM nu poate găzdui decât tranzacţii en-detail cu energie electrică şi gaze.

Domnul Iancu a conchis că, după părerea domniei sale, BRM s-a orientat greşit abordând problema tranzacţiilor centralizate într-un mod pur avocăţesc pentru că tezele privind asigurarea concurenţei şi a accesului nediscriminatoriu sunt valabile pe alt tip de pieţe. Pe piaţa de energie, referinţa de preţ poate fi obţinută doar dacă există o singură platformă de tranzacţionare centralizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb