Peste 2.000 de mineri de la cele şapte expoatări din Valea Jiului s-au adunat, în dimineaţa aceasta, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă, conform surselor de presă.
Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani din schimburile 1, 2, 3 şi 4 au venit la sediul CNH să continue protestele, numărul acestora crescând de la un minut la altul, în condiţiile în care minerii vin de la exploatările din toate cele şase localităţi din Valea Jiului.
Ei spun că nu vor renunţa la protest până când guvernanţii nu vor respecta legea şi nu le vor acorda drepturile pentru care au semnat în urmă cu o lună.
Liderii sindicali se aşteaptă ca numărul minerilor care protestează în curtea Companiei Naţionale a Huilei să depăşească patru mii.
Totodată, în cursul acestei dimineţi la Ministerul Economiei continuă negocierile pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, actualul preţ, de 75 de lei, fiind valabil doar pentru luna februarie.
Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţa, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.
Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la suta.
La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.