Peste zece mii de protestatari maghiari au ieşit, ieri, în stradă, cerând demisia premierului Ferenc Gyurcsany, care a recunos-cut că a minţit în campania electorală, înaintea alegerilor legislative din aprilie, în ceea ce priveşte realizările guvernului său. Manifestaţiile au început luni noaptea, la Budapesta, când au avut loc confruntări violente între protestatari şi poliţia ungară. Demonstranţii furioşi au pătruns în clădirea televiziunii publice şi au dat foc unor spaţii din interior, manifestând totodată în faţa Parlamentului. Ieri, au fost rănite circa 150 de persoane, din care 102 poliţişti. Demonstranţii strigau "56", în memoria revoluţiei maghiare din 1956 împotriva regimului de ocupaţie sovietic.
Totul a început după ce postul public de radio a difuzat o înregistrare ce conţinea discursul lui Gyurcsany adresat membrilor Partidului Socialist, în luna mai, la cîteva săptămâni după alegeri. În acest discurs, Gyurcsany recunoştea că a minţit în legătură cu starea economiei naţiunii pe vremea mandatului său de doi ani. "Am minţit în ultimul an şi jumătate", a declarat premierul maghiar, potrivit pos-tului de televiziune CNN. Gyurcsany a spus: "Am minţit dimineaţa, am minţit seara şi, la fel, noaptea". Potrivit înregis-trării, premierul maghiar a afirmat: "Niciun alt guvern european nu a făcut prostiile pe care le-am făcut noi".
Premierul maghiar, care nu a negat că a declarat cele mai sus menţionate, a condamnat "vandalismul" protestatarilor. Acesta a afirmat: "Stau la birou şi îmi fac treaba. Sunt exterm de angajat să-mi duc la îndeplinire programul şi reformele".
În schimb, ministrul justiţiei, Jozsef Petretei, şi-a înaintat demisia din funcţie, doar că aceasta nu a fost acceptată de primul ministru.
Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, i-a cerut lui Gyurcsany să recunoască public că a greşit, mai ales că remarcile sale au adus ţara într-o "criză morală". Premierul se apără însă, spunând că el a încercat să convingă partidul său că se impun reforme de urgenţă.
Scade Bursa din Budapesta, la fel şi moneda naţională
Bursa de Valori din Budapesta (Budapest Stock Exchange - BSE) a pierdut 300 de puncte în numai 15 minute ieri, pe fondul speculaţiilor privind posibila demisie a premierului Ferenc Gyurcsány. Purtătorul de cuvânt al premierului, Boglár László, a negat, însă, această informaţie, apărută pe agenţia Bloomberg, declarând: "Nu este adevărat".
La ora locală 10:30, indicele BUX al BSE pierduse 1,8%, ajungând la 22.528 puncte. Pe la amiaza zilei, BUX înregistra 22.630 puncte, cu 1,3% mai puţin decât în ziua precedentă. Preţul titlurilor MOL s-a micşorat cu 2,7%, la 20.910 forinţi, în prima parte a zilei, însă spre încheierea şedinţei bursiere, titlurile companiei petroliere consemnau un curs de 21,085 de forinţi, mai mic cu 1,9% faţă de ziua anterioară. Acţiunile OTP au pierdut 2,6% ieri dimineaţă, fiind cotate la 6.820 de forinţi. Ulterior, acestea au ajuns la 6.895 forinţi, curs cu 1,5% mai mic decât cel de luni.
La ora 10:38, forintul (moneda naţională a Ungariei) a fost tranzacţionat la 274,25/55 pentru un euro, faţă de 270,55/85 unităţi pe euro la finele zilei precedente.
Autorităţile de la Bruxelles, dezamăgite de performanţele economiei maghiare
Bruxelles-ul este dezamăgit de performanţele economice ale Ungariei, cu atât mai mult cu cât această ţară va avea, în 2006, un deficit bugetar de 10,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană. Conform ultimului raport al Băncii Mondiale, Ungaria a pierdut şase locuri în clasamentul statelor cu medii de afaceri atractive pentru investitori.
Totuşi, datele publicate de guvernul de la Budapesta pe al doilea trimestru fiscal continuă trendul pozitiv. Exporturile de produse şi servicii au înregistrat o creştere de 15% din PIB, în termeni anuali, iar importurile s-au apreciat cu 8,4%. Potrivit estimărilor, Produsul Intern Brut al Ungariei va creşte cu 7% în acest an faţă de 2005. Rata inflaţiei este în scădere de la 3,6% la 2%.