PSD propune o nouă lege a Academiei Române

A.C.
Cultură #Legislatie / 1 iulie 2017

Sediul Academiei Române (Sursa foto: acad.ro)

Sediul Academiei Române (Sursa foto: acad.ro)

Conform propunerii legislative, Academia va beneficia de scutiri de taxe şi impozite, salariile membrilor ei vor creşte, iar preşedintele instituţiei va primi rang de ministru

PSD şi-a însuţit proiectul de lege elaborat de Academia Română privind propria funcţionare şi l-a depus în Parlament, preluând aproape integral solicitările instituţiei: preşedintele va avea rang de ministru, salariile titularilor cresc şi sunt indexate cu inflaţia, Academia va beneficia de scutiri de taxe şi impozite, va putea elabora proiecte legislative care vor fi însuşite de Guvern şi va beneficia de un proces de restituire cu "celeritate" a tuturor proprietăţilor pierdute abuziv, în caz contrar primind despăgubiri, potrivit News.ro.

Proiectul este semnat de un număr 42 de parlamentari PSD, printre care şi Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Şerban Nicolae, Adrian Ţuţuianu şi Florin Iordache, precum şi liberalul Daniel Zamfir şi senatorul ALDE Ion Hadârcă. Iniţiatorul principal al legii este Ecaterina Andronescu, conform sursei.

Propunerea a fost iniţiată în septembrie 2016 de Academia Română, de către preşedintele Ionel Vlad, şi însuşită acum de PSD.

Potrivit iniţiativei, Academia va beneficia de facilităţi şi scutiri de taxe.

În proiect se arată: "Academia Română beneficiază de sprijinul financiar al Statului în realizarea misiunii şi a obiectivelor sale. (...) Academia Română beneficiază de scutirea de taxe şi impozite, precum şi de alte facilităţi stabilite de lege".

În acest moment, Academia are scutiri doar pe terenuri şi clădiri, iar actuala lege nu explicitează în ce alte domenii vor fi aceste "facilităţi".

Pe lângă facilităţile pentru Academie, proiectul instituie reguli identice şi pentru fundaţiile din administrare, precum Fundaţia Familiei Menachem H. Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias", Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator şi Medicină Preventivă Bucureşti, Sanatoriul din Olăneşti, Fundaţia Patrimoniu şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.

Printre facilităţi se numără şi asigurarea, de la bugetul de stat, a cotizaţiilor aferente Academiei Române ca membru în asociaţii academice europeneşi mondiale. În acest moment, Academia este finanţată de stat, însă această prevedere înseamnă că aceste cotizaţii vor fi plătite separat, şi nu prin bugetul acordat anual, se mai arată în sursă.

Academia Română va avea şi drept indirect de iniţiativă legislativă, dar va avea şi dreptul de a aviza acte legislative.

În proiect se mai precizează: "(Academia - n.r.) avizează proiecte de acte normative care privesc domeniile de activitate ale Academiei Române, (...) elaborează proiecte de acte normative din domeniul său de activitate, care se supun spre însuşire şi aprobare Guvernului".

Vor creşte şi salariile membrilor Academiei. Ei vor trece de la o indemnizaţie fixă, de 3.000 de lei, la una "echivalentă cu salariul maxim al unui profesor universitar". Asta ar însemna salarii de aproximativ 4.000-4.500 lei. Odată cu noua lege a salarizării, aceste salarii vor ajunge însă la peste 10.000 de lei din 2022.

Reprezentanţii PSD susţin: "Preşedintele Academiei va avea rang de ministru, iar vicepreşedinţii şi secretarul general rang de secretari de stat, urmând a fi plătiţi corespunzător. De altfel, deputaţii au introdus în legea salarizării, la anexa dedicată demnitarilor, şi funcţiile de conducere din Academia Română. Astfel, preşedintele Academiei va avea, din momentul intrării în vigoare a legii, un coeficient salarial de 10,5, identic cu al unui ministru. La rândul lor, vicepreşedinţii şi secretarul general al Academiei vor avea un coeficient de opt, identic cu al secretarilor de stat. Asta va însemna salarii de aproximativ 15.000 lei".

Numărul de posturi va creşte, de la 126, la 176.

Proiectul vine şi cu un capitol dedicat patrimoniului instituţiei. Academia vrea să primească înapoi toate proprietăţile pierdute, cerând rezolvarea problemei "cu celeritate".

În proiect se mai transmite: "Se restituie în patrimoniul Academiei Române bunurile mobile şi imobile de care aceasta a fost deposedată în mod abuziv, cu sau fără titlu şi care nu au fost restituie până în prezent, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul procedurilor prevăzute în legi speciale".

Dacă, din motive obiective, nu se poate restitui o anumită proprietate, Academia va trebui să primească o feudă de valoare echivalentă sau să beneficieze de "măsuri reparatorii".

Proiectul a fost depus în Senat, iar Camera Deputaţilor va fi for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb