PSD susţine că renunţarea la ''Prima Casă'' înseamnă costuri mai mari pentru 30.000 de tineri anual

A.I.G.
Miscellanea #Construcţii / 21 ianuarie 2020

PSD susţine că renunţarea la ''Prima Casă'' înseamnă costuri mai mari pentru 30.000 de tineri anual

PSD susţine că renunţarea la Programul "Prima Casă" înseamnă costuri mai mari pentru cei 30.000 de tineri care apelau anual la acest program, menţionând că, în acest fel, ministrul liberal de Finanţe, Florin Cîţu, ia din buzunarul acestor familii peste 100.000 lei.

"După ce a 'rezolvat' salariile, pensiile şi alocaţiile, ministrul Cîţu vrea să ia din buzunarul fiecărei familii de tineri peste 100.000 de lei, dintr-un singur foc! Renunţarea la Programul Prima Casa ("O Familie, O Casă") înseamnă costuri mai mari pentru cei 30.000 de tineri care apelau anual la acest program. Costurile de creditare vor creşte, iar, la un credit mediu de 60.000 de euro, un tânăr sau o familie tânără va ajunge să plătească cu peste 100.000 de lei mai mult în 30 de ani. Acestea sunt politicile Guvernului PNL pentru 'păstrarea' tinerilor în ţară, domnule Cîţu?", a scris PSD, pe Facebook.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că nu ştie dacă va mai fi nevoie de Programul "Prima Casă", iar o decizie privind continuarea sau nu a acestuia o va lua cât de curând.

"Sunt două lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susţinere, astăzi economia nu este în criză, deci nu ştim dacă mai e nevoie în această formă. Chiar dacă plafoanele la garanţie au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziţie către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susţine singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând", a susţinut Cîţu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. 1. Renuntarea la program poate sa dea un semnal de scadere sau plafonare a preturilor la apartamente care e peste realitate.

    2. PSD sa isi dea cu parerea la ce au facut iei - 0 autostrazi 0 solutii ... au bagat tara in rahat si au mers cu frana trasa in mod voit 30 de ani! 

    1. Noi din balcoten te iubim pentru clarvazare te sustin. Daca esti tinar ai un viitor stralucit. Mai trebuie sa ramai in Romania.

      Programul era gândit pentru criza imobiliara din anii trecuți. Acum nu mai avem criză ci chiar o creștere accelerată a prețurilor. Programul trebuia eliminat de mai mult timp. Este o măsură buna luată de guvern.

      Programul era o mare teapa intrucat dobanda pentru prima caa + comisionul perceput anual de Fondul de Garantare conduceau in final la costuri mai mari decat dobanda practicata de banci pentru creditele imobiliare. Doar in aparenta exista un mic avantaj (datorat dierentei intre dobanzi) dar in realitate situatia este alta. Apoi perioada de asteptare este mult mai mare in cazul creditelor prima casa (pentru ca Fondul de Garantare cere multe documente si se misca greu cu aprobarile) decat in cazul celor imobiliare. Per total, nu este nicio pierdere daca se renunta la creditele Prima Casa (decat pentru Fondul de Garantare care nu mai are pe cine sa jumuleasca de bani).

      Personal eu am beneficiat de acest program si m-a ajutat cand nu aveam alte optiuni. Forma lui, poate nu este cea mai buna si ar trebuii reactualizata pt realitatile de azi. Nu stiu despre alte tari, dar va pot spune sigur ca in Marea Britanie exista o gramada de programe si produse create de guvern in colaborare cu bancile de pe aici (din nou unele foarte bune altele mai putin bune). Ideea e ca trebuie sa existe un program prima casa , care sa ofere suport si ajutor tinerilor, dar produse transparente si avantajoase. Din pacate pt asta am avea nevoie de o institutie de standardizare a activitatii bancilor cel putin la fel de puternica ca in Marea Britanie.

    Prima casa a fost facuta pentru sustinerea bancilor, inclusiv FMI a recunoscut acest lucru. La noi a fost mentinut pentru umflarea preturilor la apartamente si ridicarea profitului la banci.

    Votați foamea

    in mod neobisnuit disparitia programului Prima Casa dupa o miscare initiala falsa de scadere (de sub 10 %) va conduce la o crestere puternica a pretului caselor si apartamentelor

    celor care ma vor contesta le reamintesc ca salariile AU CRESCUT si permit o marja puternic superioara de indatorare marjei existente in perioada 2007-2009.

    retineti: dupa o coborare de pana in 10% este posibila dublarea sau triplarea preturilor la imobiliare intr-un orizont de 8 pana la 12 ani.  

    1. pertinenta observatia....totusi este de mentionat ca se va intimpla specific pe localitati mai mari si nu peste tot...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb