Deşi nu s-a consumat turul doi al alegerilor prezidenţiale, PSD, PUR şi UDMR s-au înţeles asupra componenţei viitorului Executiv. Cele trei formaţiuni vor participa împreună la guvernare, dacă cel care îl va desemna pe viitorul prim-minis-tru va fi Adrian Năstase în pos-tura de preşedinte al ţării.
Prima întîlnire oficială a reprezentanţilor PSD, PUR şi UDMR pentru negocierea Guvernului a avut loc ieri la "Casa Dante" din cartierul Primăverii. După o discuţie de o oră, Adrian Năstase (PSD), Marko Bela (UDMR) şi Codruţ Sereş (PUR) au ieşit în faţa presei cu un mesaj comun, dînd asigurări că pot stabili majoritatea parlamentară capabilă să acorde un vot de încredere Guvernului pe care îl vor realiza împreună. Oficial, cei trei lideri de partide s-au ferit să dea vreun detaliu referitor la negocierile purtate în spatele uşilor închise. Ei au spus că nu s-a discutat nimic despre împărţirea portofoliilor ministeriale, despre nume sau pretenţiile fiecărui partid în materie de guvernare, întîlnirea avînd ca subiect priorităţile Executivului ce va fi format la finalul lunii decembrie.
Scăpaţi însă de corvoada camerelor de luat vederi, dar şi de prezenţa colegilor din viitoarea coaliţie, participanţii la întîlnire au recunoscut faptul că şi-au formulat anumite cereri referitoare la componenţa viitorului Guvern.
Faţă de zilele trecute, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că ar dori să obţină pentru formaţiunea sa Ministerul Administraţiei (fără Interne), Ministerul Agriculturii şi pe cel al Justiţiei. Marko Bela a spus că, dacă se va realiza o structură guvernamentală care va prevede şi funcţii de vicepremieri, atunci UDMR va solicita PSD alocarea unui unui astfel de post. În acelaşi timp, PUR vrea pentru reprezentanţii săi Ministerul Finanţelor, al Agriculturii şi reînfiinţarea ministerului pentru IMM-uri. Coaliţia PSD-PUR-UDMR va trebui să ţină seama, în punerea la punct a viitoarei structuri guvernamentale, şi de cerinţele Uniunii Europene care doreşte ca Guvernul român să aibă cel mult 16 ministere. În acest sens, Mircea Geoană, candidatul Uniunii pentru fotoliul de premier, a asigurat că "nu vom dilata sau dilua patul lui Procust doar pentru plăcerea unor negocieri între noi". Zilele viitoare, cele trei formaţiuni îşi vor desemna specialiştii care să elaboreze un program comun de guvernare şi unul legislativ. Întrebat dacă va susţine autonomia ţinutului secuiesc în viitorul program al Executivului, Adrian Năstase a ţinut să precizeze că este nevoie de un sistem european bazat pe descentralizare, nu pe fundamente etnice. Năstase a mai spus: "Cred că l-aţi urmărit cu prea mare atenţie pe Traian Băsescu, în deplasarea de la Galaţi. In loc să mă acuze pe mine de subminarea economiei naţionale, Băsescu ar trebui să spună clar dacă doreşte să formeze Guvern cu PRM". Legat de subiectul minorităţilor naţionale, Marko Bela a anunţat că UDMR va propune adoptarea unei Legi a minorităţilor şi regîndirea regiunilor economice ale ţării. Nici reprezentantul UDMR, nici Adrian Năstase nu au dorit să spună dacă judeţele Harghita, Covasna şi Mureş vor reprezenta o regiune economică separată.