Preşedintele Vladimir Putin a afirmat astăzi că oficialii din subordinea sa vor încerca să deblocheze îngrăşămintele ruseşti blocate în porturi din Europa şi să reia exporturile de amoniac printr-o conductă care trece pe teritoriul Ucrainei, informează Reuters, conform Agerpres.
Putin s-a întâlnit cu omul de afaceri Dmitri Mazepin, care a cedat controlul producătorului de îngrăşăminte Uralchem-Uralkali, afectat din mai de sancţiunile Uniunii Europene. Liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia este gata să exporte mai multe îngrăşăminte.
"Principala problemă era probabil faptul că destul de multe îngrăşăminte erau blocate în porturile europene", a spus Mazepin la întâlnirea prezentată la televiziunea de stat rusă.
Potrivit afaceristului, în porturi din Estonia, Letonia, Belgia şi Olanda sunt blocate 262.000 de tone de produse Uralchem, iar firmele Acron şi Eurochem au 52.000 de tone, respectiv 100.000 de tone de îngrăşăminte reţinute în Europa. Transporturile respective sunt afectate de sancţiunile împotriva foştilor proprietari, inclusiv Mazepin.
În 12 noiembrie, Uralchem a anunţat că a convenit cu Olanda, Estonia şi Belgia să livreze gratuit îngrăşămintele respective unor ţări africane.
Putin a susţinut însă că şi aceste propuneri de donaţii au fost respinse. El a fost de acord să le ceară oficialilor ruşi să sprijine eforturile de reluare a exporturilor şi a afirmat că a fost contactat în legătură cu problema respectivă de mai mulţi lideri din Africa. "Tot timpul discutăm despre nevoia de ajuta cele mai sărace ţări şi în probleme complet fără legătură cu securitatea alimentară aceste mărfuri, chiar donaţiile, sunt blocate. Este total inacceptabil, dar se întâmplă", a spus preşedintele.
Mazepin i-a cerut sprijinul lui Putin şi pentru reluarea exporturilor de amoniac din Rusia, printr-o conductă care trece prin Ucraina şi Marea Baltică. Amoniacul folosit pentru producerea îngrăşămintelor nu a fost inclus în prelungirea acordului privind livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră, însă ONU şi-a exprimat optimismul privind un acord între Moscova şi Kiev legat de conducta respectivă.
"Am sperat că, dacă se continuă acordul pentru cereale, încheiat recent, se va rezolva şi această problemă. Însă aş dori să vă raportez că partea ucraineană scoate în evidenţă mai multe chestiuni politice care nu sunt de competenţa noastră", a spus omul de afaceri.
Putin i-a răspuns că "vom colabora şi cu ONU, cu colegii noştri din organizaţie. Vom vedea ce iese din asta".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în septembrie că va susţine reluarea exporturilor de amoniac prin ţara sa numai dacă Moscova returnează prizonieri de război; Kremlinul a respins această idee.