PwC Top 100 Companii:  Pandemia COVID-19 a redus cu 3,9 trilioane dolari valoarea de piaţă a celor mai mari companii listate

A.D.
Comunicate de presă / 10 iunie 2020

Pandemia COVID-19 a redus cu 3,9 trilioane dolari valoarea de piaţă a celor mai mari companii listate

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%. Suma pierdută este de 3,9 trilioane dolari în primul trimestru al anului, pe fondul pandemiei de COVID-19, după un avans de 20% în perioada martie - decembrie 2019, potrivit unui studiu global realizat de PwC.

Cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol şi gaze, informează un comunicat de presă.

În perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020 - perioada de realizare a clasamentului - valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a atins 21,5 trilioane dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada corespunzătoare anterioară.

Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider Consultanţă pentru afaceri, PwC România, a declarant: "În mod cert, această criză medicală a condus la o scădere pe termen scurt a performanţei şi a valorii de piaţă a multor companii, care riscă să aibă un efect negativ şi pe termen mediu şi lung. În primele trei luni din acest an, piaţa pare şi-a ales câştigătorii şi perdanţii la nivel de sectoare. Deşi vedem pierderi pe toată linia, impactul negativ a fost evident mai puternic pentru industria financiară şi cea de petrol şi gaze. Se observă că investitorii sunt mai prudenţi faţă de evaluările cu risc ridicat şi se concentrează asupra companiilor care generează profit şi numerar".

Studiul informează că în primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi. Cel mai afectat a fost cel de petrol şi gaze, cu scădere de 37%, urmat de cel financiar cu 23%.

Cel mai puţin afectate au fost companiile din sectorul de utilităţi, care au înregistrat o scădere de 1%; companiile de tehnologie, care au pierdut 11% din capitalizarea de piaţă, şi de firmele de servicii pentru consumatori, cu minus 6%. Evoluţia acestuia din urmă a fost sprijinit de creşterea cu 16% a Netflix, una dintre cele zece companii a căror valoare de piaţă a crescut în perioada menţionată.

Saudi Aramco s-a alăturat Top Global 100, intrând direct pe prima poziţie, pe care încă şi-o păstrează, cu o valoare de piaţă în martie 2020 de 1,6 trilioane dolari. Saudi Aramco a depăşit, liderul de anul anul trecut, Microsoft care, acum, este pe a doua poziţie, urmată de Apple.

Sorin Petre, Partener PwC România, a declarat: "Ca urmare a evoluţiei rapide a pandemiei globale, bursele cheie globale au suferit în martie cea mai dură cădere a tranzacţiilor intraday de la criza financiară globală din 2008. În aceeaşi lună, volatilitatea pieţei a atins cele mai ridicate niveluri de la criza financiară globală, datorită impactului fără precedent al COVID-19. Aceasta a provocat distorsiuni semnificative pe piaţă într-o perioadă scurtă, iar efectele se văd în continuare".

În ciuda situaţiei financiare create de COVID-19, capitalizarea bursieră a Microsoft şi Apple se ridică la peste un trilion de dolari în martie 2020. Compania Amazon a fost plasată pe locul patru, evoluţie susţinută de creşterea cererii creată de restricţiile instituite de pandemie.

Cele 10 companii fruntaşe sunt formate preponderent de companiile de tehnologie şi comerţ electronic, precum: Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire şi Johnson&Johnson.

Tesla a avut cea mai mare creştere a capitalizării în perioada ianuarie-martie 2020, de 28%, la polul opus situându-se Citigroup, cu o scădere de 49%, informează comunicatul.

SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în clasament, pentru al şaselea an la rând. În top urmează Europa, cu 21 de companii, şi China şi regiunile sale, cu 12 companii.

Pe regiuni, companiile europene din Top 100 global au experimentat cea mai semnificativă reducere în primul trimestru din 2020, de 25% .

Capitalizarea de piaţă a companiilor americane din clasament a scăzut cu 14%, iar cea a firmelor din China cu 11%. Brazilia, Australia şi Africa de Sud nu mai figurează în clasament, după ieşirea Petrobras, BHP şi Naspers.

În ceea ce priveşte unicornii, valoarea primelor 100 de companii de acest tip, listate la bursă, a crescut cu 5% până la 853 miliarde dolari în perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020.

Ileana Guţu, Senior Manager PwC Romania, a declarat:"Perspectivele pentru unicorni rămân pozitive pe termen mediu. Unele companii listate au înregistrat o creştere a cererii pe fondul COVID-19, ceea ce s-a tradus în creşterea capitalizării bursiere. Este vorba despre sectoare precum tehnologie sau sănătate, unde unicornii sunt bine reprezentaţi. Prin definiţie unicornii sunt perturbatori, fie prin intermediul unei noi tehnologii sau prin valorificarea unor schimbări de tendinţe ale consumatorilor sau ale societăţii. Astfel pot exista oportunităţi de creştere dacă COVID-19 accelerează aceste schimbări".

SUA domină şi Top 100 unicorni, reprezentând jumătate din listă în ceea ce priveşte numărul de companii şi valoarea, China ocupă locul doi cu 26 şi Europa poziţia trei, cu 10 companii din care şase din Marea Britanie şi trei din Germania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma indoiesc, indicii americani sunt pe cele mai inalte culmi ale constructiei socialismului.

    DJIA mai are 2000 de puncte (pe care le poate castiga in maxim 2 saptamani) si gata.. zici ca nici n-a trecut particula virusata prin noi.. Nu mai conteaza ca sunt milioane de someri cat timp cifrele se apropie din nou de maximele istorice. Daca nu calculam indicatori si indici, nici nu stim ca avem sau ca am avut vreo criza.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb