R&M AUDIT CONTABILITATE:  "Sub 10% din companiile nou-înfiinţate au avut o finanţare bancară"

I.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2014

"Sub 10% din companiile nou-înfiinţate au avut o finanţare bancară"

Mirela Şerban: "Condiţiile finanţărilor clasice acordate de majoritatea băncilor reprezintă o soluţie împovărătoare pentru start-up-uri"

Aproximativ 90% dintre companiile nou înfiinţate au recurs, în ultimul an, la surse proprii de finanţare (personale, ale părinţilor şi prietenilor) pentru demararea şi susţinerea activităţii sau au apelat la asocierea cu parteneri care dispun de resurse financiare, iar sub 10% au avut o finanţare bancară în primul an de activitate, potrivit unei analize privind finanţarea IMM-urilor, realizată asupra portofoliului de peste 200 de companii-clienţi ai R&M Audit Contabilitate.

Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, precizează: "Condiţiile finanţărilor clasice acordate de majoritatea băncilor reprezintă o soluţie împovărătoare pentru companiile care sunt la început de drum, iar în multe cazuri este imposibil pentru un start-up să obţină o finanţare altfel decât prin produse special dedicate companiilor nou înfiinţate. În ceea ce priveşte managementul lichidităţilor, sfătuim firmele noi ca în primul rând să elimine costurile care nu sunt absolut necesare şi să folosească toate pârghiile pe care le au la îndemână pentru a-şi optimiza cash flow-ul, de exemplu barterul de produse şi servicii necesare funcţionării, încasarea de avansuri (mai ales în cazul unor produse personalizate clientului) etc, iar abia apoi să ia în calcul creditele clasice".

Analiza R&M Audit Contabilitate arată că peste 95% dintre companiile care decid achiziţia de autoturisme aleg varianta leasingului financiar intern, în timp ce pentru echipamente este preponderent leasingul extern (financiar sau operaţional). "În ceea ce priveşte creditele imobiliare, niciunul dintre clienţii noştri nu a contractat vreunul în ultimul an; avem însă multe companii-clienţi care încă reeşalonează creditele imobiliare contractate anterior crizei începute în 2008", a precizat Mirela Şerban.

Liniile de credit sunt aproape omniprezente ca instrumente de finanţare de back-up şi nu numai; de exemplu, în multe industrii se acordă discounturi semnificative pentru plata furnizorilor la termene scurte, iar pentru a putea obţine aceste reduceri o companie ar trebui să ia în calcul şi varianta unei linii de credit care să acopere plăţile, spun consultanţii R&M Audit Contabilitate.

Creditele pentru investiţii rămân la un nivel foarte scăzut (la circa 3% dintre companiile cuprinse în studiu), arată analiza R&M Audit Contabilitate. Factoring-ul este, de asemenea, destul de puţin folosit, fiind întâlnit la cca 5% dintre companiile cuprinse în analiză, deşi este avantajos pentru anumite industrii, faţă de alte instrumente clasice (precum creditul bancar), arată consultanţii R&M Audit Contabilitate. Prin factoring, în schimbul unei dobânzi, o firmă încasează de la bancă facturile pe care le are de încasat de la clienţii săi mai repede decât termenul prevăzut pentru scadenţă.

Indiferent de momentul în care un IMM apelează la o sursă de finanţare, alegerea unei variante sau a alteia trebuie să aibă în vedere toate elementele ecuaţiei businessului.

Mirela Şerban a spus: "De multe ori ne-am regăsit în situaţia în care, fiind contactaţi pentru a optimiza cash flow-ul şi a recomanda o soluţie de finanţare, să constatăm că, de fapt, în firmă erau sau puteau fi generate lichidităţi. Mulţi manageri se concentrează pe profitabilitate şi nu pe cash flow, ceea ce poate conduce cu uşurinţă către decizia de a contracta un împrumut atunci când de fapt nu este nevoie. Desigur că necesar de finanţare există în aproape orice companie (IMM), dar este bine să apelăm la soluţii de creditare abia după ce am epuizat toate elementele interne posibile sau să contractăm un credit pentru a obţine beneficii mai mari şi mai rapide decât în mod curent".

Aproximativ 60% dintre companiile cuprinse în analiză au aplicat pentru proiecte europene, rata de succes fiind în jur de 35%; de asemenea, circa 10% dintre firme, în urma participării la diferite târguri şi expoziţii, au venit cu modele de business din străinătate şi cu finanţarea aferentă tot din afara ţării.

Mirela Şerban apreciază: "Finanţarea companiilor este încă extrem de greoaie şi costisitoare în România; în plus, ne lovim din ce în ce mai mult de condiţiile tot mai restrictive apărute la reevaluările periodice ale liniilor de credit angajate anterior, iar astfel de restricţii pot genera schimbări majore într-o firmă, putând merge până la necesitatea reorganizării acesteia. În acest context, reducerea CAS-ului pentru angajator cu 5% ajută IMM-urile în ceea ce priveşte cash flow-ul, dar măsura este nesemnificativă comparativ cu povara fiscală rămasă asupra lor, mai ales că firmele din această categorie au oricum mai puţini angajaţi decât companiile mari sau multinaţionalele. Să luăm ca exemplu parcurile logistice, care au înregistrat o creştere semnificativă a afacerii şi s-ar putea dezvolta mai departe, ar putea face investiţii, dar au în spate povara creditelor contractate în trecut şi, în plus, sunt foarte afectate de «taxa pe stâlp», rămasă încă în vigoare cu condiţii dezastruoase".

Cel mai puţin influenţate de condiţiile de finanţare din piaţă sunt business-urile online, care "au înflorit" în ultimul an, atât ca urmare a tendinţelor şi contextului global, cât şi datorită costurilor mai mici de funcţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb