Actualizare 18:05 Cristian Buşoi: "Intrarea RADET în insolvenţă este o decizie surprinzătoare şi neinspirată"
Intrarea RADET în insolvenţă este o decizie surprinzătoare şi neinspirată, care nu doar că nu rezolvă problema blocajului şi a datoriilor RADET, dar nu face altceva decât să genereze efecte negative în lanţ, a precizat Cristian Buşoi, preşedinte PNL Bucureşti.
"După această decizie s-a creat un risc major să se producă o sincopă în alimentarea cu apă caldă şi căldură pentru bucureşteni. Existau soluţii administrative pentru a nu ajunge în această situaţie, dar ar fi fost nevoie de preocupare şi bună judecată a primarului Firea", a afirmat preşedintele PNL Bucureşti.
Potrivit acestuia, soluţia ar fi fost plata unei părţi din datoria de 3,6 miliarde de lei pe care RADET o avea la ELCEN şi respectarea calendarului acestei eşalonări, primul pas fiind achitarea datoriei de 250 de milioane care permitea ELCEN să-şi achite datoriile la furnizorul de gaz.
De asemenea, liderul PNL a mai precizat că trebuia început un program de reabilitare a reţelei termice cu fonduri europene pentru a elimina pierderile de peste 30%, reducând astfel şi factura bucureştenilor, dar şi problema pe care o are primăria care, de ani întregi, acoperă din buget pierderile din reţea.
(G.F.)
--------
Actualizare 18:00 Ministrul Energiei: "Salut insolvenţa RADET; înseamnă plata facturilor la zi"
Intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăţi care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populaţia să primească apă caldă şi căldură, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat într-un comunicat al ministerului, remis redacţiei.
"Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită Regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi", a precizat ministrul.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte situaţia ELCEN, în acest moment Consiliul de Administraţie analizează cele mai bune soluţii pentru a continua, în termeni corecţi, relaţia comercială cu RADET şi de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenţei RADET.
"Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu Primarul General al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea. Plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie", a mai spus Grigorescu.
(L.B.)
---------
Actualizare 16:25 Gabriela Firea: "Doar prin insolvenţa RADET bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură garantate"
Insolvenţa RADET reprezintă singura cale de a asigura continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică şi menţinerea locurilor de muncă, a precizat primarul general, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.
"Având în vedere că suntem somaţi de către ELCEN că în zece zile se opreşte agentul termic, dacă nu se achită presupusul debit istoric, nu mai avem altă cale de salvare a RADET decât punerea sub protecţia Tribunalului prin insolvenţă. Subliniez faptul că insolvenţa nu înseamnă faliment, ci reorganizare judiciară şi asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică şi menţinerea locurilor de muncă", a declarat Gabriela Firea.
Primăria Municipiului Bucureşti informează că în cadrul şedinţei de consiliu de astăzi, a fost votat un proiect de hotărâre care se referă la mandatarea Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti de a lua toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Proiectul a fost votat în unanimitate, de toţi cei 29 de consilieri generali prezenţi. Astfel, au votat "pentru" 24 de consilieri PSD, 1 consilier PMP şi 4 consilieri ALDE.
(G.F.)
--------
Compania RADET a cerut intrarea în insovenţă. Măsura a fost votată astăzi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, transmite Digi24.
Decizia finală va fi luată de instanţa de judecată.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET a precizat că, la acest moment, conducerea companiei nu poate spune care este datoria reală. Acesta a afirmat: "Ne punem sub protecţia Tribunalului. Insolvenţa îngheaţă penalităţile. Vorbim de o reorganizare judiciară, nu de faliment. (...) Suntem la zi cu subvenţia."
Acesta a mai afirmat că furnizarea de energie nu va fi sistată.
RADET este Regia de distribuţie a energiei termice din Capitală.
1. Acum inteleg de ce era palida Firea!
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2016, 20:51)
La conferinta ca doar ea si ministru face declarati.
1.1. abia primarita si insolventa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.09.2016, 21:10)
la fel ca domnul Ponta, abia Pemeu si Hidroelectrica. Oare cine o fi leo Servo...:-)
1.2. haha (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2016, 22:06)
Calirea la rece!
Greaua mostenire!
De la Psd oare? O! Oprescu e ex Psd-ist, e independent!