Preţurile obligaţiunilor guvernamentale româneşti denominate în valută au crescut puternic în ultimele zile, investitorii considerând câştigurile oferite relativ ridicate, iar cererea a determinat căderea randamentelor la minime record, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Randamentele obligaţiunilor româneşti denominate în euro, cu maturitatea în anul 2018, au scăzut vineri cu 27 puncte de bază (0,27 puncte procentuale), la 4,068%, cel mai redus nivel înregistrat vreodată. Pe ansamblul acestei săptămâni, randamentul a coborât cu 57 puncte de bază, mai mult de jumătate de punct procentual.
Pentru obligaţiunile în dolari cu maturitatea la 10 ani, randamentul de referinţă a scăzut vineri cu 17 puncte de bază (0,17 puncte procentuale), la 4,284%, stabilind de asemenea un nou minim. În ultimele cinci zile, declinul costului de finanţare în dolari s-a redus cu 51 puncte de bază, respectiv 0,51 puncte procentuale.
Obligaţiunile guvernului polonez denominate în valută, cu maturitatea în 2018, au un randament de referinţă de 1,899%, în timp ce datoria Turciei afişează un yield de 3,345%.
"România beneficiază de cerere solidă pe pieţele de credit din Europa Centrală şi de Est. Riscurile idiosincrasice din România s-au atenuat în ultimul timp. Anticipăm că evoluţia pozitivă va continua", comentează pentru Bloomberg analistul Andreas Kolbe de la banca britanică Barclays. Leul s-a apreciat vineri pe piaţa interbancară cu 0,1% faţă de euro, la 4,56 lei/euro.