RAPORT ASF 2013 Piaţa asigurărilor a avut pierderi-record, de 1,2 miliarde de lei
VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2014
• "Principalele probleme din asigurări - neadecvarea rezervelor tehnice şi concentrarea activităţii pe RCA"
• ASF analizează introducerea unor reguli mai stricte cu privire la acoperirea rezervelor tehnice
Astra Asigurări a înregistrat, la finalul anului 2013, pierderi în valoare totală de 813,6 milioane de lei, acestea reprezentând 54% din totalul pierderilor înregistrate la nivelul întregii pieţe (1,5 miliarde lei), se arată în raportul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicat ieri.
Potrivit raportului ASF, 17 societăţi din piaţă au înregistrat, anul trecut, profituri cumulate de 222,2 milioane de lei, în timp ce 20 de companii au înregistrat pierderile de 1,5 miliarde de lei. Astfel, rezultatul net financiar la nivelul întregii pieţe a asigurărilor a fost unul negativ, pierderea totală ridicându-se la nivelul de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai mare decât cea înregistrată în 2012 şi 2011.
Asirom VIG, BCR Asigurări de Viaţă VIG şi Omniasig VIG au înregistrat, la data de 31 decembrie 2013, cumulat, o pierdere de 467,95 milioane lei deţinând, astfel, o pondere în total pierdere a pieţei asigurărilor de 31,07%, notează ASF.
"În perioada 2009-2013, rezultatul financiar net la nivelul pieţei asigurărilor a fost unul negativ. În anul 2013, s-a constatat o creştere absolută semnificativă a pierderilor cu suma de 962.223.481 faţă de cea înregistrată în anul 2012", notează Autoritatea în document.
Printre principalele probleme cu care s-a confruntat piaţa de asigurări, în anul 2013, s-au numărat nivelul creanţelor, concentrarea activităţii pe RCA, neadecvarea rezervelor tehnice şi politicile de reasigurare inadecvate, precizează raportul Autorităţii. Potrivit documentului, s-au constatat deficienţe privind activele admise să acopere rezervele tehnice constituite, "cauzate în principal de ponderea mare a activelor nelichide în total active admise, conform prevederilor legale, să acopere rezervele tehnice brute". Privitor la acest lucru, ASF notează în raport că analizează oportunitatea introducerii în cadrul de reglementare a unor reguli mai stricte cu privire la calitatea activelor luate în calcul la acoperirea rezervelor tehnice în vederea diminuării riscului de lichiditate al societăţilor.
"Un alt aspect important constatat în activitatea de supraveghere este neadecvarea rezervelor tehnice constituite de unele societăţi de asigurare, cu precădere pentru asigurările auto, ceea ce a condus la tarife de primă nerealiste practicate de societăţile respective, în special în cazul asigurărilor RCA", mai notează oficialii ASF, care conchid asupra subiectului că unele societăţi practică o politică de subtarifare a RCA, fără a ţine seama în calculul tarifelor de primă de profitabilitatea pe clase şi produse de asigurare. Pe termen mediu, aceasta se reflectă în incapacitatea de a face faţă obligaţiilor viitoare de plată pentru societăţile respective, ceea ce conduce la necesitatea majorării capitalului. Rezultatele tehnice înregistrate la nivelul pieţei din activitatea de asigurări RCA, respectiv pierderile din activitatea de bază, trebuie să conducă asigurătorii respectivi către o reevaluare a tarifelor de prime pentru aceste asigurări, opinează conducerea ASF. Totodată, este de părere Autoritatea, pentru o parte importantă din companiile de asigurare se identifică nevoia de îmbunătăţire a activităţii de control intern şi de management intern al riscurilor, în special în ceea ce priveşte politica de tarifare, pentru că s-a constatat că politica de management din ultimii ani a companiilor, axată în principal pe creşterea cotei de piaţă nu poate fi sustenabilă pe termen mediu şi lung, în lipsa unor aporturi semnificative de capital."Este necesar ca politica de management a companiilor să se reorienteze în vederea creşterii profitabilităţii liniilor de business şi creşterii capacităţii interne de generare a resurselor financiare necesare susţinerii activităţii", notează raportul publicat ieri.
• Nereguli la companiile de asigurări
Anul trecut a fost unul în care piaţa asigurărilor a fost scena a numeroase scandaluri.
La Carpatica Asig, ASF a identificat erori operaţionale din partea angajaţilor societăţii, precum şi deficienţe în aplicarea propriilor proceduri şi instrucţiuni de lucru privind constatarea, evaluarea şi lichidarea daunelor RCA.
Astfel, ASF a dispus sancţionarea societăţii şi a cerut luarea măsurilor necesare în vederea corectării deficienţelor depistate. În prima parte a anului 2014, ASF a luat decizia deschiderii procedurii de redresare financiară a Carpatica Asig.
Probleme în gestionarea dosarelor de daună RCA au fost depistate şi la societatea Euroins. "În urma clarificărilor solicitate companiei, s-a observat un număr mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună (mai exact 12.626 de dosare respinse în 2012), ceea ce a creat premisele unor verificări suplimentare, iar în urma acestora, ASF a decis sancţionarea cu amendă a conducătorului departamentului de daună şi a stabilit în sarcina societăţii mai multe obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit până la momentul respectiv".
În urma unor noi controale, ASF a notat că reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor utilizate de societate nu sunt adecvate, astfel că a interzis temporar activitatea companiei de vânzare a poliţe RCA.
Ulterior, compania a revizuit politica de constituire a rezervelor, rezerva de daune fiind crescută gradual, procesul de plată a daunelor a fost îmbunătăţit şi au fost efectuate infuzii de capital."Aceste evoluţii pozitive au avut ca rezultat ridicarea, în septembrie 2013, a restricţiei menţionate", notează raportul.
În cazul Astra SA, în urma controlului periodic finalizat în prima parte a anului 2013, ASF (fosta CSA) a constatat subadecvarea rezervei de prime şi a rezervei de daune, calculul eronat al gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, deficienţe ale programului de reasigurare, un sistem de control intern inadecvat şi alte deficienţe importante. Din aceste motive, ASF a cerut societăţii să realizeze un plan de măsuri pentru corectarea deficienţelor constatate. Acest plan de măsuri a avut ca termen final de ducere la îndeplinire data de 31 decembrie 2013.
Ulterior acestei date, ASF a revenit cu un control inopinat în urma căruia a observat că societatea nu a îndeplinit în termen măsurile stabilite în sarcina acesteia. Astfel, ASF a dispus iniţierea procedurii de redresare financiară a Astra Asigurări prin administrare specială.
• Piaţa asigurărilor din România, printre codaşe în UE
Ţara noastră este singura din Uniunea Europeană pentru care, în cursul anului 2012, primele brute subscrise au fost în medie mai mici de 100 euro/locuitor. În anul 2013, valoarea acestui indicator a coborât la 91,83 euro/locuitor.
Conform situaţiilor financiare anuale auditate transmise ASF de către societăţile de asigurare, la data de 31.12.2013, valoarea agregată la nivelul pieţei a capitalurilor sociale subscrise era de 3.466.278.606 lei, iar cea a capitalurilor sociale subscrise şi vărsate era de 3.461.691.166 lei.
În anul 2013, primele brute subscrise, cumulate pentru cele două categorii de asigurări generale şi de viaţă au totalizat 8.124.654.841 lei, nivel ce arată o scădere cu 132.260.109 lei comparativ cu 2012, respectiv o scădere de 1,60%, în termeni nominali, şi de 5,37%, în termeni reali.
Piaţa de asigurări din România este dependentă de segmentul asigurărilor auto, care reprezentau 65,12% din totalul primelor brute subscrise aferente categoriei de asigurări generale în anul 2013.
Totodată, potrivit datelor centralizate de ASF, la data de 31 decembrie 2013, societăţile de asigurare deţineau cumulat, pentru cele două categorii de asigurare, un număr total de 16.168.668 contracte de asigurare în vigoare, în creştere cu 789.041 contracte comparativ cu anul 2012 când erau în vigoare 15.379.627 contracte de asigurare. Pe segmentul asigurărilor generale se înregistrau 11.629.014 de contracte în vigoare, respectiv 71,92% din total. Faţă de anul 2012, numărul contractelor în vigoare pe segmentul asigurărilor generale a scăzut cu 198.785 de contracte. Pe segmentul asigurărilor de viaţă erau în vigoare 4.539.654 decontracte, reprezentând 28,08% din total.
Societăţile de asigurări au plătit, în anul 2013, un volum total de indemnizaţii brute pentru asigurări generale şi de viaţă în valoare de 4.545.123.441 lei, nivel în scădere nominală cu 4,39% faţă de anul 2012.
Din analiza datelor înregistrate în situaţiile financiare transmise ASF rezultă că, la data de 31.12.2013, societăţile de asigurare au constituit rezerve tehnice brute pentru activitatea de asigurări generale şi de viaţă în valoare de 13.320.064.000 lei, în creştere nominală cu 7% faţă de data de 31.12.2012, ceea ce reprezintă o creştere în termeni reali cu 5,37%.
Rezervele tehnice brute constituite pentru asigurările generale au înregistrat un volum de 7.451.089.408 lei, deţinând astfel o pondere de 55,94% din total. Pentru asigurări de viaţă, societăţile au constituit rezerve în valoare de 5.868.974.592 lei, nivel aferent unei ponderi de 44,06% din total.
La data de 31.12.2013, valoarea totală a activelor bilanţiere raportate în situaţiile financiare ale societăţilor de asigurare era de 18.357.707.937 lei,înregistrând o scădere nominală cu 3,18 % comparativ cu anul 2012. În termeni reali, luând în calcul rata inflaţiei, valoarea activelor societăţilor de asigurare a înregistrat o scădere cu 4,66%.
Valoarea totală a activelor bilanţiere la data de 31.12.2013 a fost influenţată atât de scăderea valorii activelor la câteva societăţi de asigurare în cursul anului 2013 (de exemplu societatea Astra SA la care activele au scăzut cu 51% în anul 2013), precum şi de scăderea numărului de societăţi de asigurare (37 faţă de 39 câte erau la data de 31.12.2012).
• Volumul primelor intermediate de brokeri, în creştere
La data de 31.12.2013, au transmis raportări tehnice referitoare la volumul primelor intermediate un număr de 445 de brokeri de asigurare şi reasigurare, din care rezultă că valoarea totală a acestora a fost de 3.928.510.997 lei, din care 3.830.266.198 lei pentru asigurări generale şi 98.244.799 lei pentru asigurări de viaţă. Comparativ cu anul 2012, când valoarea acestor prime a fost de 3,6 miliarde lei, s-a înregistrat o creştere nominală de 9,01% (4,84% creşterea în termeni reali), specifică raportul ASF.
Raportând valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare la totalul primelor brute subscrise de către asigurători pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă (8.124.654.841), rezultă că în anul 2013 brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat 48,35% din volumul total al primelor brute subscrise la nivelul pieţei de asigurări (59,01% pentru asigurări generale şi 6,01% pentru asigurări de viaţă).
Astfel, gradul de intermediere a crescut cu 4,7 puncte procentuale, faţă de anul 2012.
Un număr de 50 brokeri de asigurare au intermediat prime de asigurare în valoare de 2,7 miliarde lei, cu valori cuprinse între 16.000.000 lei şi 242.000.000 lei. Ponderea acestora în totalul primelor intermediate la nivelul pieţei de brokeraj (3.928.510.997 lei), în anul 2013, a fost de 70,81%, în creştere cu 1,49 puncte procentuale faţă de anul precedent (69,32%). La finalul anului trecut, 464 brokeri de asigurare şi reasigurare au înregistrat şi raportat o valoare totală a veniturilor din activitatea de intermediere în asigurări în sumă de 795.634.830 lei, în creştere nominală cu 11,55% faţă de anul 2012 (713.274.641 lei). Creşterea în termeni reali a fost de 7,28%. Un total de 339 de brokeri din piaţă au obţinut profit, la finalul anului trecut, în timp ce 125 au consemnat pierderi.