Cererea pentru spaţiile moderne de birouri din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov s-a dublat, anul trecut, potrivit unui raport de piaţă prezentat ieri de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
La sfârşitul anului trecut, stocul modern de spaţii de birouri în cele patru oraşe menţionate a crescut cu 10%, ajungând la 493.000 metri pătraţi. Totalul livrărilor de spaţii noi a însumat 43.000 mp, 83% din total înregistrându-se în Cluj-Napoca.
Totodată, consultanţii imobiliari au arătat că volumul total al spaţiilor de birouri ce urmează să fie livrate în acest an în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov va fi de două ori mai ridicat faţă de anul trecut, respectiv 96.000 mp. La finalul anului, stocul total de spaţii moderne de birouri va fi de aproximativ 590.000 mp.
În 2014, în principalele oraşe regionale s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de tranzacţionare de până acum - aproximativ 55.000 mp de spaţii de birouri moderne, potrivit surselor citate. Cluj-Napoca a fost cel mai activ oraş, urmat de Timişoara, Iaşi şi Braşov. Activitatea totală de tranzacţionare a fost împărţită între extinderi/ noi intrări - 43%, relocări - 20%, preînchirieri - 16%, renegocieri şi reînnoiri de contract - 21%.
Reprezentanţii companiei DTZ au mai declarat: "Cererea pentru spaţiile de birouri din afara Capitalei a fost generată în special de companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, cu 70% din totalul tranzacţiilor, urmate de companiile din sectorul manufacturier şi industrial (30%).
La sfârşitul lui 2014, rata de neocupare pentru spaţiile de birouri moderne era de 5% în Timişoara, 7% în Cluj-Napoca şi Iaşi, fiind uşor mai ridicată în Braşov - 10%".
Potrivit consultanţilor imobiliari, nivelul preţurilor de închiriere pentru spaţiile de clasa A se încadrează în intervalul 13 - 15 Euro/ mp/ lună în Cluj-Napoca şi Iaşi, între 12 - 14 Euro/ mp/ lună în Timişoara, iar în Braşov chiriile sunt cuprinse între 11 - 12 Euro/ mp/ lună.
Mihaela Gălăţanu, directorul departamentului de cercetare din cadrul DTZ Echinox, a menţionat: "În comparaţie cu anii anteriori, piaţa de birouri din principalele oraşe regionale a înregistrat în 2014 o activitate de tranzacţionare mult mai diversificată. Acest fapt demonstrează că în aceste oraşe există chiriaşi cu o prezenţă îndelungată, care cunosc condiţiile pieţei şi care sunt deja la a doua sau a treia etapă de tranzacţionare".
• Cluj-Napoca, cea mai activă piaţă de birouri din afara Capitalei, în 2014
La rândul său, Mădălina Cojocaru, directorul departamentului de birouri de la DTZ Echinox, apreciază că piaţa de birouri din principalele oraşe regionale va depăşi în 2015 rezultatele înregistrate anul trecut. Domnia sa a subliniat: "Activitatea de tranzacţionare din primul trimestru al anului şi nivelul de livrări anunţat pentru 2015 demonstrează că cele mai mari pieţe de birouri din afara capitalei devin din ce în ce mai atractive, atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru ocupanţii spaţiilor de birouri".
Potrivit datelor DTZ, Cluj-Napoca a fost cea mai activă piaţă de birouri din 2014, în afara Capitalei, din punctul de vedere al livrărilor de spaţii noi şi al cererii. Astfel, aici au fost livraţi 36.000 mp de spaţii de birouri în 2014, iar pentru 2015 sunt programaţi aproximativ 43.000 mp. Printre proiectele ce urmează să fie finalizate se numără The Office faza II, Liberty Technology Park faza II şi CBC faza II. Cererea de spaţii de birouri a fost de trei ori mai ridicată în 2014 faţă de anul precedent şi a însumat 34.500 mp, iar suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 1.900 mp.
• Timişoara, cea mai mare tranzacţie cu birouri din afara Bucureştiului
În Timişoara, stocul modern de spaţii de birouri este de 102.500 mp, oraşul fiind a treia cea mai dezvoltată piaţă de birouri din afara Capitalei, potrivit datelor DTZ, care mai arată că, pentru 2015, volumul de spaţii noi va fi de şase ori mai ridicat şi va însuma 17.000 mp. Printre proiectele ce urmează să fie finalizate se numără City Business Center V şi Optica Business Park - faza II. În 2014, cererea de spaţii de birouri a însumat 12.500 mp, fiind de trei ori mai ridicată faţă de anul precedent. În Timişoara a fost înregistrată cea mai mare tranzacţie ca suprafaţă, după ce Continental a achiziţionat aproximativ 6.000 mp în Optica Business Park. În general, suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 2.000 mp.
Cu un stoc modern de 124.500 de metri pătraţi, Iaşi are a doua cea mai dezvoltată piaţă de birouri din afara Capitalei, fiind, alături de Cluj-Napoca, cea mai activă piaţă în ceea ce priveşte livrările de spaţii noi din 2015. Printre proiectele ce urmează să fie livrate în Iaşi în acest an se numără Moldova Center, United Business Center V şi Tester Center. Activitatea de tranzacţionare în 2014 a însumat 6.000 mp, fiind cu 75% mai ridicată faţă de 2013. În general, suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 500 mp.
În plus, consultanţii DTZ au arătat că municipiul Braşov a fost cea mai atractivă piaţă din punctul de vedere al costurilor de ocupare pentru spaţiile de birouri de clasă A. Stocul modern de birouri din oraş este de 80.000 mp, iar situaţia va rămâne neschimbată şi în 2015. Cele mai noi livrări de spaţii de birouri vor fi înregistrate în 2016, când stocul total va depăşi 90.000 mp. Activitatea de tranzacţionare a fost, în 2014, de 2,5 ori mai ridicată, iar suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 500 mp.